Uudised ja oikumeenia

Ungaris toimub antiikreligioonile pühendatud sümpoosium

15.-18. juunil toimub Szombathelys (Ungari) antiikreligioonile pühendatud sümpoosium, mille korraldavad antiigiuurijaid ühedav Vergiliuse Selts, Bostoni Brandeis`i Ülikool (USA), Verona Ülikool ning Pázmány Péteri nimeline Katoliiklik Ülikool (Ungari). Sümpoosium toimub sarjas „Syposium Peregrinum“ (e.k. „Võõraste sümpoosium“), mis on pühendatud nn idamaistele kultustele Rooma riigis. Sümpoosiumid toimuvad igal aastal vaheldumisi Itaalias ja Ungaris. Seekordse sümpoosiumi peateema on Egiptuse päritoluga kultused Rooma riigis. Erilist tähelepanu pööratakse seejuures jumalanna Isisele, kelle pühamu asus ka Szombathelys, mis kandis rooma ajajärgul nime Savaria. Lisaks Egiptuse päritoluga kultustele käsitletakse sümpoosiumil ka teisi nn idamaiseid kultusi Rooma riigis. Sümpoosiumil osaleb mitukümmend teadlast Ameerika Ühendriikidest, Hispaaniast, Itaaliast, Ungarist ja Poolast. Eestit esindab sümpoosiumil ajakirja Kirik&Teoloogia toimetuskolleegiumi liige dr Jaan Lahe, kelle ettekanne käsitleb Rooma Mithrase kultuse, hellenistlikus Kommagene kuningriigis (Väike-Aasia ja Põhja-Süüria) viljeletud Mithra kultuse ja Kušaani riigis (Kesk-Aasia) austatud jumal Miiro kultuste ikonograafilisi seoseid.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English