Uudised ja oikumeenia

TEADE: 20. mail avatakse Harjumaa muuseumis näitus „Kirik keset küla“

20. mail kell 13.00 avatakse Harjumaa Muuseumis näitus „Kirik keset küla“, mis on pühendatud luterliku reformatsiooni 500. aastapäevale.

Alustades 1517. aastal puhkenud murrangulistest sündmustest Saksamaal, ulatudes läbi sajandite Eesti Vabariigi ja nõukogudeaegse kirikuelu kirjeldamiseni; „Kirik keset küla“ on haarav ülevaade luterlusega kaasnenud poliitilistest, kultuurilistest ja religioossetest muutustest. Reformatsiooni ja luteri kiriku ajaloo kõrval tuuakse välja ka kiriku roll inimeste igapäevaelus, seda nii minevikus kui tänapäeval.

Sajanditevanuste trükiste kõrval (1739. aastal trükitud esimene eestikeelne Piibel, 1779. aastast pärinev jutluseraamat ja 1693. aastast pärinev lauluraamat) eksponeeritakse näitusel Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Konsistooriumi Arhiivist, Keila Miikaeli kogudusest ja erakogudest pärit unikaalseid esemeid ja fotosid. Uudistada saab 109 aasta vanust surnuraami, kohtukulli, ristimis-ja leerikleite, vaimulike ametirõivaid, armulauakarikaid ja ristimisvaagnaid. Tutvuda saab ka põnevate dokumentaalkaadritega nii kodu- kui ka välis-Eestist.

Üle-eestilise muuseumiöö raames on 20. mail võimalus külastada näitust kella 18.00 ja 23.00 vahel tasuta! Kell 18.00 viib näituse eestvedaja ja eesti kirikuloolane Priit Rohtmets läbi kuraatorituuri, kell 21.00 juhivad ekskursiooni muuseumi teadur Liis Serk ja Keila Miikaeli Koguduse õpetaja Marek Roots. Samal õhtul avab oma uksed huvilistele ka Keila kirik.

„Kirik keset küla“ jääb avatuks kuni 7. jaanuarini.

Näituse autor: Priit Rohtmets
Tekstide autorid: Inna Jürjo, Aivar Põldvee, Juhan Kreem, Priit Rohtmets
Kujundajad: Getter Vahar, Jürgen Ermel
Näituse meeskond: Marek Roots, Janis Tobreluts, Ann Aaresild, Riine Kallas, Mall Siniveer, Liis Serk

Näitust toetavad: EELK Miikaeli Kogudus, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Eesti Kirikute Nõukogu, Keila linn, Eesti Kultuurkapital, Rahvusarhiiv, Teadus-ja Haridusministeerium, Siseministeerium, Harjumaa Muuseum

Harjumaa Muuseum
Linnuse 9, Keila 76608
Tel 678 1668

Lisainfo:
liis.serk@hmk.ee
678 2052

 

Allikas: EELK

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English