Uudised ja oikumeenia

Roomas toimus rahvusvaheline oikumeeniline konverents „Luther ja sakramendid”

Capture Rooma Paavstlikus Gregoriuse Ülikoolis toimus 26. veebruarist 1. märtsini 2017 rahvusvaheline konverents teemal „Luther ja sakramendid”. Konverentsi korraldajateks olid Gregoriuse Ülikool, Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu ja Johann Adam Möhleri-nimeline Oikumeenia Instituut Paderbornis ning tegemist on luterliku ja katoliku kiriku vahelise oikumeenilise dialoogi  peaüritusega reformatsiooni 500. aastapäeva tähistamise  kontekstis. 

Nii katoliiklased kui luterlased on kaua uskunud, et Martin Luther tühistas pärast konflikti katoliku kirikuga sakramendid kui efektiivsed armuvahendid. Kuid nüüd, pärast ligi 5o aastat kestnud luterlaste ja katoliiklaste oikumeenilist dialoogi, on jõutud arusaamisele, et „ainult usu läbi Jeesus Kristuse päästeteosse“ ei tähenda sakramentide kõrvaldamist ega kiriku sakramentaalse elu eiramist. Pigem tuleb seda mõista piibellikul alusel kui interaktsiooni õigeksmõistmise, usu, sakramentide ja teenimisameti vahel. Katoliiklased ja luterlased on õppinud koos ületama vanu eelarvamusi ja vastuolusid, mis on tulenenud nendest eelarvamustest. Tänu Lutheri uuesti-lugemisele läbi oikumeenilise perspektiivi, võidakse õppida mõistma Martin Lutheri teoloogiat uuel viisil.

Konverentsi peaettekande teemal „Reformatsioon ja katoliku kirik” pidas kardinal Kurt Koch, kes on Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu president. Oma ettekandes soovis ta, et lisaks Ühisavaldusele õigeksmõistuõpetusest sõnastataks ka ühisavaldus kirikust, armulauast ja ametist, mis oleks oluliseks sammuks teel nähtava ühtsuse suunas. Konverents keskendus teemadele nagu ristimine, piht, armulaud ja ordinatsioon ning ettekandjate hulgas oli ka Kuopio piiskop dr Jari Jolkkonen. 

Allikad: Vatican Radio ja Soome Evangeelne Luterlik Kirik

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English