Uudised ja oikumeenia

Toimus Luterliku Maailmaliidu Euroopa eelassamblee Rootsis

LML-i peasekretäri õp dr Martin Junge ettekanne. Foto: LML

LML-i peasekretäri õp dr Martin Junge ettekanne. Foto: LML

Luterliku Maailmaliidu (LML) delegaadid kolmest LML-i Euroopa regioonist kohtusid Hööris, Rootsis 31. jaanuarist kuni 3. veebruarini, et valmistuda maikuus toimuvaks LML-i 12. assambleeks Windhoekis.

LML-i Euroopa piirkonna sekretär õp dr Ireneusz Lukase sõnul on Euroopa eelassamblee kohtumine oluline enne luterlike kirikute ülemaailmset kogunemist LML-i assambleel ning piirkondlikel kohtumistel on võimalik järele mõelda assamblee teemade üle. „Me peame jumalateenistust koos, me tahame õppida üksteiselt ja me tahame vaadata tulevikku. Me valmistume Windhoeki assambleeks, aga me loodame ka tugevdada Euroopa kirikute osadust.“

Hööri kohtumisel arutletakse, kuidas assamblee teema „Jumala armu poolt vabastatud“ ning selle kolm alateemat „Lunastus pole müügiks“, „Inimene pole müügiks“ ja „Loodu pole müügiks“ suhestuvad piirkonna erinevate kontekstide ning kogemustega ja kuidas seda peaks assambleel väljendama.

Rootsi peapiiskop dr Antje Jackélen tervitas delegaate avajumalateenistusel 31. jaanuaril. Eelassambleed juhtisid LML-i Euroopa piirkondade asepresidendid Frank July (Kesk- ja Lääne-Euroopa), Helga Byfuglien (Põhjamaad) ja Tamas Fabiny (Kesk- ja Ida-Euroopa). Eelassamblee peaettekandjateks olid LML-i peasekretär õp dr Martin Junge ning Burgert Brand Saksa Evangeelsest Luterlikust Kirikust Namiibias.

Eelassambleel arutatud teemade hulka kuuluvad ÜRO jätkusuutliku arengu eesmärgid, mille ka LML on omaks võtnud, ja Euroopa väljakutsed ning kirikute roll. Oma sõnumi edastavad kohtumisel Naised Kirikus ja Ühiskonnas programmi esindajad ning noorte delegaadid, kes valmistuvad ülemaailmseks noorte eelassambleeks.

LML-i 12. assamblee Aasia ning Ladina-Ameerika, Kariibi ja Põhja-Ameerika eelassambleed toimusid augustis ja septembris vastavalt Bangkokis, Tais ja Paramaribol, Surinamel. Aafrika eelassamblee toimub 5.–11. veebruarini Johannesburgis, Lõuna-Aafrikas; ülemaailmne noorte eelassamblee Ondangwas, Põhja-Namiibias 3.–9. maini; ning naiste eelassamblee delegaadid kohtuvad 4.–9. maini Namiibia pealinnas Windhoekis.

10.–16. mail toimuvat LML-i 12. assambleed võõrustavad Namiibia kolm luterlikku kirikut. Oodatud on 800 külalist, kellest umbes 370 on LML-i liikmeskirikute delegaadid. Assamblee on LML-i kõrgeim otsustusõiguslik organ, mille delegaadid kõigist liikmeskirikutest kohtuvad iga 6–7 aasta järel.

 

Allikas: LML

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English