Arhiiv

Sul on varjupaik (nr 268/ 27.1.2017)

Trinitas-01

Motiiv EELK Risti kirikust. Foto: Kerstin Kask

Ajad on heitlikud. Kes teab, kas just varasemast heitlikumad, sest inimkonna ajaloost mäletame peadpööritavate muutustega ajajärke, revolutsioone ja restauratsioone, tsivilisatsioonide tõusmisi ja langusi, koostööd ja vastasseise. Kuid seisame suurte ühiskondlike muutuste keskel, kus osad soovivad muutustele pidurit tõmmata, teised kiiremini edasi liikuda ning kolmandad kogu liikumisele kannapööret teha. Olgu need muutused kas tervitatavad või pigem pead raputama panevad, kiirete muutuste tõmbetuultes on alati jahe.

Allakäiku senisele majandussüsteemile kuulutab oma arvamusloos “Kapitalismi teine tulemine” ka majandusanalüütik ja kolumnist Peeter Koppel. Vastupidiselt üldlevinud arusaamale ei ole kapitalismiks kuulutatu Koppeli nägemuses enam ammu kapitalism või turumajandus selle algses tähenduses, mis oli tugevalt juurdunud kristlikus eetikas ja protestantlikus töömoraalis, aga mida ei saa aga enam öelda praeguse majandussüsteemi kohta, mis on oma baasväärtustest võõrdunud ja sellisena mitte jätkusuutlik.

Hävingu ja lootusetuse sõnumeid kuulis ka Kirikute Maailmanõukogu delegatsioon, kes külastas möödunud nädalal Iraaki ja kohtus muuhulgas sealsete kristlike kirikute esindajatega, kelle saatus on ISISe hirmuvalituse all olnud iseäranis keeruline. Enamus kristlasi on pidanud oma kodudest lahkuma ja ka tulevikuperspektiivis ei näe nad enam võimalust tagasipöördumiseks.

Johan Friedrich Raederi laulutekst Martin Lipu tõlkes julgustab meid aga: “Kui langeb kõik, sul on varjupaik – võimsam kui su kaitsja pole lainte käik” (KLPR 345. Oota, hing, oh oota). Heitliku maailmakorralduse keskel on meie pidepunkt Jumal, kes tuleb Jeesuses inimesena meile väga ligi ja kõnnib Vaimus meie kõrval. EELK Viimsi Jaakobi koguduse õpetaja Mikk Leedjärve merefotodega kaunistatud mõtisklus Kolmainujumalast maalib meie silme ette pildi end kolmes isikus inimkonnale ilmutavast Jumalast: “Vahel näeme me Teda Isana, vahel kohtume Pojaga ja vahel käime teed koos Püha Vaimuga, kes juhatab õiges suunas.”

Tänases Kirik ja Teoloogia numbris avaldame esimese osa EELK Tallinna Jaani koguduse diakoni Annely Neame’i artiklist, kus ta tutvustab vanimat Jeesuse missiooni esitavat narratiivi, mille leiame Markuse evangeeliumist. Markuse evangeeliumi autor seob Jeesuse avaliku tegevuse alguse Jumala kuningriigi saabumise ja aja täissaamisega. Selle kujundi analüüsimiseks viib Neame meid rännakule läbi erinevate eksegeetiliste meetodite, tutvustades lugejale ka uuemat narratiivikriitilist meetodit, milles kohtuvad kirjandus- ja piibliteadus ning mille eesmärk on teksti lugemine ja mõistmine detailide asemel selle tervikus.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Annely Neame, Jumala kuningriigi evangeelium, 1. osa

Peeter Koppel, Kapitalismi teine tulemine.

Mikk Leedjärv, Isa, Poeg ja Püha Vaim – jää, vesi ja udu!

 

Uudised:

Kirikute Maailmanõukogu delegatsioon külastas Iraaki.

 

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English