Esiletõstetud lood

Kirikute Maailmanõukogu delegatsioon külastas Iraaki

Vasakult: KMN-i peasektretär õp dr Olav Fykse Tveit, and Patriarch Louis Rafael Sako, president of the synod of the Chaldean Catholic Church, walk out of a meeting with Iraqi President Fuad Masum (right) in Baghdad, Iraq, on January 21, 2017.

Vasakult: KMN-i peasektretär õp dr Olav Fykse Tveit, Kaldea Katoliku Kiriku sinodi president patriarh Louis Rafael Sako, Iraagi president Fuad Masum. Foto: KMN

Kirikute Maailmanõukogu (KMN) kirikujuhtide 14-liikmeline delegatsioon naases 24. jaanuaril  visiidilt Iraaki. Viiepäevase külastuse käigus kohtuti Iraagi valitsuse esindajatega Bagdadis, Kurdistani omavalituse esindajatega Erbilis, vähemusi esindavate parlamendiliikmetega, ÜRO abimissiooni juhtidega Iraagis, teiste usuliikumiste esindajatega ning riigi kristlike kirikute juhtidega ja kristlasnoortega.

Kuuldes kristlaste ja jeziidide lugusid, oleme tänulikud neile paljudele kodanikele ja Kurdistani omavalitsusele, kes on saanud ja pakkunud varjupaika ning tuge oma kodudest lahkuma sunnitud erinevatest kogukondadest pärit inimestele, kes põgenesid Da’eshi eest 2014. aasta keskel,” ütles delegatsiooni liige Antje Jackelen, Rootsi Kiriku peapiiskop.   

Humanitaarkriis, mille põhjustas Sinjaris, Mosuli ja Nineve vallutamine Islamiriigi poolt, kestab ja Kurdistani aladel elab enam kui 3 miljonit põgenikku. Frank Chikane, KMN-i Kirikute rahvusvaheliste suhete komisjoni juht, täheldas:Rahvusvaheline abi on murettekitavalt ebapiisav hädaolukorra lahendamiseks, mis on jätnud kohalikud ja Kurdistani omavalitsuse selle koorma kandmisel üksinda.”

Islamiriigi rünnakute alla sattunud kogukondade liikmed, sealhulgas jeziidid ja kristlased, on äärmiselt haavatavas olukorras. Paljud neist, kellel on selleks vahendeid, ja eriti kristlased, püüavad maalt lahkuda, vähendades Iraagi kultuurilist ja religioosset mitmekesisust veelgi ning seades kristlaste üle 1700-aastase ajaloo jätkumise selles piirkonnas küsimärgi alla.

Kuigi Islamiriigi-vastase võitluse käigus on viimastel nädalatel saavutatud uuesti kontroll mõnede kristlike linnade üle nagu Nineve, hoiatasid Iraagi kirikujuhid ja valitsusesindajad delegatsiooni liikmeid, et kristlaste tagasipöördumine nendele aladele ei ole soovitatav ega tõenäoline seni, kuni kristlaste ja teiste vähemuste turvalisus ei ole tagatud.

„Turvalisus on meie kõige kriitilisem vajadus,” kinnitas Kaldea Katoliku kiriku peapiiskop Bashar Warda Erbilis toimunud kohtumisel. „Kirikute ülesehitamine on viimane asi, millele mõelda. Kõigepealt tahame ehitada maju meie inimestele, et nad saaksid väärikalt elada, ja me vajame infrastruktuuri ülesehitamist külades. Aga kõik see on võimalik ainult siis, kui meie olukord on turvaline.”

Delegatsiooni juhtis dr Olav Fykse Tveit, KMN-i peasekretär, kelle sõnul oli see visiit „meie jaoks hea võimalus kuulata, aga ka Iraagi inimestele maailma kirikute poolt solidaarsust ja toetust osutada, seda eriti neile, kes kannatavad terroristide põhjustatud äärmuslikku vägivalla all.”

Tveit kinnitas samuti, et delegatsioonil oli „võimalus küsida, mida KMN saaks teha, et aidata kaasa parema tuleviku ehitamisele, nii et inimesed ei peaks tundma, et nende ainus ellujäämisvõimalus on maalt lahkumine. Me nägime ja kuulsime, kui põletav ja aktuaalne see küsimus on, millega peaks ühiselt tegelema nii kirikud kui poliitikud. Valitsustel tuleb mõista, et praegu on õige aeg Iraagi ülesehitamiseks, uue usalduse äratamiseks neis kogukondades, nii et nad võiksid jääda osaks Iraagi suurepärasest mosaiigist ka tulevikus.”


Allikas: Kirikute Maailmanõukogu veebileht

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English