Uudised ja oikumeenia

Toimus Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas teine konsultatsioon jumalateenistuse teemal

Foto: EKOE

Foto: EKOE

Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) teine konsultatsioon jumalateenistuse teemal, mis toimus 9.–11. novembril Viinis, kandis pealkirja „Teie eest antud – ja mida see tähendab meile?“. Pealkiri viitab Leuenbergi Konkordia põhimõttelisele tõekspidamisele, et kirikuosadus avaldub jumalateenistuses ja armulauaosaduses. Konsultatsioonil osales 15 Euroopa riigist ja 28 kirikust 50 liturgika ja kirikumuusika eksperti, kes arutlesid armulaua teoloogia üle ning ühiselt pühitsesid armulauda ning pidasid jumalateenistust.

Konsultatsioonil osales emeriitprofessor Wilfried Härle, kes rääkis armulaua ning ohvri ehk Kristuse surma suhtest ning ehitas silla selle tänapäevase tõlgendusega, mida on mõjutanud sekulaarne maailmavaade.

Seminaridel arutati meie kaasaja praktilisi probleeme, teemadeks olid näiteks lastele armulaua jagamine ning neile selle tähenduse edastamine ja jumalateenistusel kasutatav keel.

Šveitsi Uue Testamendi uurija Luzia Sutter Rehmann esitas kuulajatele pildi Jeesuse-aegsest ühiskonnast ning inimeste elutingimustest, kus domineeris mitmete tegurite tõttu toidu nappus ja nälg. Seoses armulauaga rõhutas ta vajadust näha selle materiaalset külge: armulaud ei tohiks olla vaid spirituaalne ning hinge toit, vaid on seotud inimese elementaarse vajadusega toita keha.

EKOE kolmas konsultatsioon jumalateenistuse teemal võiks arutleda nüüdisaegsete sotsiaalsete arengute üle. Võimalike peateemadena nimetati jumalateenistust avalikus ruumis ning pluralistlikke religioosseid arenguid Euroopas. Kolmanda jumalateenistuse konsultatsiooni toimumine lükkub reformatsiooni aastapäeva ning 2018. aastal toimuva EKOE peaassamblee tõttu aega peale 2019. aastat.

Konsultatsioonil osales Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku esindajana jumalateenistuselu assessor ja Usuteaduse Instituudi praktilise teoloogia õppejõud Marko Tiitus.

 

Allikas: EKOE. Loe pikemalt siit.

Vt ka Euroopa evangeelsete kirikute osaduskond pidas esmakordselt konsultatsiooni jumalateenistuse teemal (K&T nr 158/ 19.12.2014).

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English