Arhiiv

Kingitus (nr 262/ 16.12.2016)

Foto: Anu Põldsam

Foto: Anu Põldsam

 

Jõulud tulevad! Jõulud on käes! Nii ütleme juba praegu, advendiaja sees. Sest meie lugeja on juba kindlasti märganud, et suurte pühade aegu ilmub meie tavanumbri asemel üks kena piltmõtisklus ning seepärast on viimane pühade-eelne number pühalikum ja pisut mahukam. Nii ongi meie tänase ajakirjanumbri keskmes EELK peapiiskop emeritus Andres Põderi jõulujutlus. Selle aluseks pole muud kui Johannese evangeeliumi kirjakoht 1:14: „Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel ja me nägime tema kirkust kui Isast Ainusündinu kirkust, täis armu ja tõtt“. Jutluses nimetab Põder muuhulgas, et tänavune aasta on kaasa toonud kaks imelist jõulukinki, reformatsioonijuubeliga seoses peetud luterliku ja katoliku kiriku ühispalvuse Lundis ning Kreetal koos olnud Õigeusu Suure ja Püha Kirikukogu toetuse oikumeeniale. Ja tõepoolest võiks seepeale küsida, mida üldse veel tahta. Kirikud näevad oma ühisosa ning tunnistavad seda avalikult – selliseid aegu ei ole maailma ajaloos olnud tihti. Aga sellisel ajal me elame. Ja sellise aja eest me täname Jumalat. Kingituste eest täname.

Muidugi on suurim jõulukink igale inimesele Jeesuse sünd ja tulek meie hulka. Taevariigi tulek. Selleks valmistumiseks on advendiaeg mõeldud. Ja valmistumine võiks ju seisneda enda avamises suurima jõulukingi tulekuks. Kuidas avaneda, selle üle mõtiskleb omal moel Kirik & Teoloogia toimetuse liige Ergo Naab. Sest me ei taha ju jääda jõulukingist ilma, sest eeldame, et jõulukink peab olema teatud mõõtude, sisu ja hinnaga. Kui liiga palju ootame, võime sattuda vale loo sisse. Aga parem on ju lasta kirjutada meie lugu Kristusel.

Jätkame tänases numbris aga ka kahte eelmisel nädalal alustatud lõime. Nimelt tutvustas Eesti Kirikute Nõukogu 22. novembril mitmeaastase töö tulemusena sündinud raamatut „Kuhu lähed, Maarjamaa?“ Lisaks Mari Paenurme arvamusloole kirjutab täna religioonisotsioloog Liina Kilemit kogumiku esimese kolmandiku sisust ja taustast. Raamat on suurepärane allikas paljudeks uuteks teadmisteks, eriti järelemõtlemiseks, aga ka edasiuurimiseks. Sest Eesti usuelu võib tunduda vahest ahtake, aga ta on see-eest kirju.

Teise jätkuna ilmub Luterliku Maailmaliidu uurimusdokumendi „Luterliku osaduse enesemõistmine“ teine osa. Nagu möödunud nädala juhtkirjas nimetatud, on see dokument „tunnistus sellest, et luterlik kirik maailmas on elav ja ühtne“. Siin peegeldub seesama jõulukink, millest kirjutab peapiiskop emeritus: ka siin ütlevad luterlikud kirikud välja oma veendumuse ühisosa ja osaduse kohta. See on kingitus meile, meie oleme tänulikud, meie hoiame seda ühtsust.

Õnnistatud saabuvaid jõulupühi!

 

Tänases numbris:

Luterlik Maailmaliit, Luterliku osaduse enesemõistmine. Uurimusdokument, 2. osa.

Liina Kilemit, Sotsioloogi pilguga raamatust „Kuhu lähed, Maarjamaa?”.

Andres Põder, Olgem osa lihaks saanud Sõnast! Jõulujutlus (Jh 1:14).

Ergo Naab, Taevariik on lähedal!

Ajakiri “Kirik & Teoloogia” ootab lugejate tagasisidet!

Lisaks täiendus rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

 

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2015. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English