Arhiiv

Jõulurahu (nr 263/ 23.12.2016)

Foto: Kerstin Kask

Foto: Kerstin Kask

Aga ingel ütles neile: „Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, et teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus.” (Lk 2:10–11).

Ärge kartke! Rõõmustage! Muutumatu rõõmusõnum aastast aastasse, läbi heitlike aegade ja muutlike ajastute. Mõnikord süda rõõmustab kaasa, teinekord on reaalsus sellega nii karjuvas vastuolus, et süda vaikib.

Aga jõulud tulevad ikka. Tulevad keset sõda ja konflikti, ülekohut ja lootusetust. Meeldetuletusena, et rahu ja rõõm ei ole mitte väliste olude soodsa kokkulangemise produkt ega saa sellest viimselt sõltuda. Päästja sünd on maailmamuutev sündmus. See muutus algab inimese seest, sest nüüdsest peale on Jumal ja inimene lahutamatult seotud. Jeesus on täielikult Jumal, aga ka täielikult inimene. Ta oli seda 2000 aastat tagasi, aga on seda ka täna Isa paremal käel istudes. Selle asjaolu muutumatus on meie rõõmu allikas.

Enesestmõistetavalt igatseb süda näha muutust ka meie ümber – õiglasemat ühiskonda ja hoolivamat kogukonda, suisa paradiislikke olusid. Rahu taevas ja rahu maa peal. Selles mõttes oleme nagu kirikulised, kes sooviksid kaunis vitraažakendega kirikus viibides, et väljast paistaks sisse päike ja paneks need värvilised aknaklaasid särama, nii et seesolijatel oleks nauditav seal viibida. Aknad on aga vaadeldavad mõlemalt poolt ning väljasolijatele saab see värvikirevus nähtavaks alles siis, kui valgus seestpoolt neid valgustab.

Jumal on sündinud maailma otsima avatud südameid, kes laseksid tema valgusel enda läbi särada. Ja see on juba nähtav muutus, sest nõnda saab rohkem valgust, rohkem headust, rohkem usaldust ja pimedus kaob.

 

Tänase numbriga soovime meie headele lugejatele õnnistatud jõuluaega ning jätame Teile pühadeaegseks lugemiseks eelmisel nädalal ilmunud artiklid.

Luterlik Maailmaliit, Luterliku osaduse enesemõistmine. Uurimusdokument, 1. osa ja 2. osa.

Liina Kilemit, Sotsioloogi pilguga raamatust „Kuhu lähed, Maarjamaa?”.

Andres Põder, Olgem osa lihaks saanud Sõnast! Jõulujutlus (Jh 1:14).

Ergo Naab, Taevariik on lähedal!

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English