Uudised ja oikumeenia

Üleskutse kirikute kellade helistamiseks Aleppos hukkunute mälestuseks

Helsingi Kallio kogudus Soomes on teinud üleskutse kõigile kogudustele (ka väljaspool Soomet) helistada iga päev kuni 24. oktoobrini kell 17 kirikukelli. Sellega mälestatakse Aleppo pommirünnakutes hukkunud ohvreid, kellest suurem osa on tsiviilelanikud. Ühtlasi avaldatakse kellade helistamisega omal kombel sümboolset ja vägivallatut protesti vägivalla ja sõjategevuse vastu Aleppos ja mujal Süürias. Üleskutsega on ühinenud hulgaliselt kogudusi nii Soomes kui ka mujal maailmas, kus kõikjal helistatakse leinakelli igal õhtul kell 17 kohaliku aja järgi kuni 24. oktoobrini (ÜRO päev). Üleskutset on toetanud ka Luterlik Maailmaliit.

Kallio koguduse õpetaja Teemu Laajasalo kommenteerib leinakellade helistamise algatust: „See ei ole sõnum sellest, et maailmas ei ole teisi muresid või leina. Me ei taha öelda, et olukord Süürias oleks ainus halb asi, mis maailmas on juhtunud. Kuid kui vaadata neid pilte, kus isad ja emad kaevavad varemetest oma surnud lapsi välja: kui see ei ole piisav põhjus leinakellade helistamiseks, mis siis üldse oleks?“

Kogudused, kes üleskutsega on liitunud, on kantud ka kaardile, mille leiab siit.

EELK peapiiskop Urmas Viilma on kutsunud üles ka EELK kogudusi kellade helistamise algatusega ühinema. Algatuse kodulehe andmetel helistavad leinakelli ka neli kogudust Eestist: EELK Nõo Püha Laurentiuse kogudus, EELK Suure-Jaani kogudus, EELK Risti kogudus ja EELK Rakvere Kolmainu kogudus.

 

Vaata ka: http://www.evl.fi/alepponkellot/

Helsingi Kallio koguduse üleskutse kellade helistamiseks

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English