Uudised ja oikumeenia

Põlenud Heebrea Piibli käsikirjast taastati 3. Moosese raamatu salmid

ein-gedi-bible-scroll1

Söestunud Heebrea Piibli kirjarull, mis leiti Iisraelist Ein Gedis asunud Bütsantsi perioodi sünagoogi tooralaekast. Foto: Shai Halevi, Iisraeli Muinasesemete Amet (Israel Antiquities Authority)

1970. aastate lõpus leiti Iisraelis Surnumere läänekaldal Ein Gedis toimunud väljakaevamiste käigus Heebrea Piibli kirjarull, mis on pärast Qumrani käsikirju vanim omataoline. Tänu kaasaegsele digitaalsele tehnoloogiale suudeti esimest korda ajaloos lugeda põlenud kirjarulli sisu.

Neli ja pool kümnendit pärast leiu avastamist selgus, et see sisaldab katkendit 3. Moosese raamatust (Leviticus). Kirjarull kaevati välja Ein Gedis asunud Bütsantsi perioodi sünagoogi tooralaekast. Omal ajal asulat tabanud tulekahjus sai rull rängalt kannatada. Kirjarulli peetakse vanimaks Heebrea Piibli kirjarulliks, mis on leitud pärast Qumrani käsikirju. Lisaks on esmakordne, et toorarull kaevati välja muistsest sünagoogist.

ein-gedi-bible-scroll2

Digitaalset tehnoloogiat kasutades keerati põlenud heebrea Piibli kirjarull virtuaalselt lahti ja dešifreeriti. Foto: Seth Parker, Kentucky Ülikool ja Ehud Shor, Jeruusalemm

2014. aastal viis Iisraeli ettevõte Merkel Technologies Company, Ltd läbi kõrge resolutsiooniga 3D skaneeringu, mille käigus uuriti Surnumere käsikirjade fragmente ja palverihma karpide (tefillin) sisu. Neile lisati ka Ein Gedi põlenud kirjarull. Seejärel saatis Iisraeli Muinasesemete Amet (Israel Antiquities Authority) skaneeritu analüüsimiseks Kentucky Ülikooli professorile Dr. Brent Sealesile, kes oli välja töötanud digitaaltehnoloogia tarkvara, mille abil kirjarulle lugeda. Teadlased tegid esialgu avastuse, et kirjarull sisaldas Leviticuse kaheksat esimest salmi. Tänaseks on uurimistulemused ilmunud raamatus „An Early Leviticus Scroll from En-Gedi: Preliminary Publication”, mille on 2016. aastal välja andnud Michael Segal, Emanuel Tov, William Brent Seales, Clifford Seth Parker, Pnina Shor and Yosef Porath. Teadlased on nüüdseks kindlaks teinud, et kirjarullis on dešifreeritud salmid Leviticuse esimesest kahest peatükist.

 

Allikad:

www.biblicalarchaeology.orghttp://mfa.gov.il/

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English