Uudised ja oikumeenia

Avastati haruldane 7. sajandist eKr pärinev dokument, milles mainitakse Jeruusalemma linna nime

jeruusalemm

Esimese templi ajast pärinev papüürus, millel on teadaolevalt varaseim viide Jeruusalemma linnale piiblivälises tekstis

Haruldane ja oluline leid avastati keeruka õiguskaitseoperatsiooni käigus, mille algatas Iisraeli Muinsuste Ameti (Israel Antiquities Authority) muinasesemete röövimise ennetusüksus. Operatsiooni käigus konfiskeerisid ameti inspektorid papüüruse, mille oli muististe röövimisega tegelev jõuk ebaseaduslikult ühest Juuda kõrbe koopast omastanud. Papüürus sisaldab teadaolevalt varaseimat viidet Jeruusalemmale piiblivälises tekstis, mis on kirjutatud muinasheebrea kirjas. Tegemist on dokumendiga, mis dateeritakse esimese templi aega (7. saj eKr) ja millel on selgelt osutatud Jeruusalemma linnale.

Dokumenti esitleti kolmapäeval 26. oktoobril Iisraeli Muinsuste Ameti pressikonverentsil.

Papüürusel on säilinud kaks rida muinasheebrea teksti. Paleograafiline uuring ning radiosüsinikumeetod tegid kindlaks, et muistise saab dateerida 7. sajandisse eKr – esimese templi aja lõppu. Enamik tähti on selgesti loetavad ja kirja täisteksti võiks lugeda nii:

.מא]מת. המלך. מנערתה. נבלים. יין. ירשלמה]

[me’a]mat hammelek menna‘arta nevelim jajin jerušalima

Kuninga teenijannalt, Naarast, veinilähkrid, Jeruusalemma

Tegemist on haruldase ja ainulaadse esimese templi aegse tarnedokumendiga, mis viitab maksude tasumisele või kaupade üleviimisele laohoonesse Jeruusalemma, mis oli sel ajal kuningriigi pealinn.

 

 

Allikas: http://www.antiquities.org.il/

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English