Raamatud

Saksamaa protestantlike ja katoliku kirikute ühisavaldus märkimaks reformatsiooni aastapäeva

marx_und_bedford-strohmSaksamaa peamised evangeelsed kirikud ja roomakatoliku kirik Saksamaal on avaldanud reformatsiooni 500. aastapäevaks „Ühise sõna“, milles nad kutsuvad üles mineviku lahknemiste „mälestuste parandamiseks“ ning reformatsiooni meenutamiseks oikumeenilises osaduses.

Kahe kiriku juhid, piiskop Heinrich Bedford-Strohm Evangeelsest Kirikust Saksamaal ning kardinal Reinhard Marx roomakatoliku kirikust ütlevad ühisavalduse tutvustuses: „Koos tahame me kasutada reformatsiooni 500. aastapäeva kui võimalust järele mõelda reformaatorite murede üle ning uuesti kuulda võtta nende kutset kahetsusele ja vaimsele uuenemisele.“

„Vaade ajalukku paljastab kannatuse ja haavad, mille kristlased on üksteisele tekitanud. See šokeerib ja häbistab meid.“

„Pärast sajandeid vastastikust lahutamist näeme me reformatsiooni aastapäeva tähistamist sellise valmidusega olla osa andestamisest ja uuest algusest erilise hetkena meie osaduses.“

Piiskop Bedford-Strohm ja kardinal Marx tutvustasid 90-leheküljelist dokumenti „Tervendades mälestusi – tunnistades Jeesust Kristust“ pressikonverentsil 16. septembril Münchenis.

„2017. aastal, esimest korda lahutatud kirikute ajaloos, tähistame me ka reformatsiooni 500. aastapäeva oikumeenilises osaduses,“ ütlesid kahe kiriku esindajad eraldi oma ettekannetes pressikonverentsil.

Paavst Franciscus ja Luterliku Maailmaliidu president piiskop Munib Younan pühitsevad oikumeenilist teenistust 31. oktoobril 2016 Lundis Rootsis, kus Luterlik Maailmaliit 1947. aastal asutati. Nad palvetavad andestuse eest ja haavade parandamise eest, mille konfessioonid on üksteisele sajandite jooksul tekitanud.

 

Dokument on loetav ja allalaaditav siin.

Allikas: KMN

 

Evangeelne Kirik Saksamaal (EKD) on evangeelsete kirikute osadus Saksamaal, mille liikmeteks on 20 luterlikku, reformeeritud ja unieeritud kirikut. Iseseisvad, erinevate usutunnistustega kirikud on täielikus kantsli- ja armulauaosaduses, ühendades üle 22 miljoni evangeelse kristlase. Piiskop Heinrich Bedford-Strohm on EKD nõukogu eesistuja.

Saksa Piiskopide Konverentsi kuuluvad piiskopid Rooma-Katoliku Kiriku 27 Saksa piiskopkonnast, kuhu kuulub ligi 24 miljonit katoliiklast. Kardinal Reinhard Marx on konverentsi eesistuja.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English