Arhiiv

Piskust piisab (250/ 23.9.2016)

parlipilved

Foto: Urmas Nõmmik

 

Maailmas juhtub uskumatuid asju. Pisiasjadest võivad kasvada suured. Väike algus ei tähenda väikest lõppu. Üleüldse ei tähenda meie lühikeste elude jooksul paljud algused lõppu, vaid aina jätkuvat algust. Peaasi on alustada, kasvõi väikselt ja vaikselt, ja loota, et pisku kasvatab suuri vilju. Tõsi on igatahes, et Piiblist leiame Jeesuse jutustatud loo külvajast, kes külvab kõikjale, ehkki meie asine ja maine loogika käsib külvata ainult sinna, kus ka tõesti kasvama läheb. Kirik & Teoloogia toimetuse liige Kadri Lääs harutab Luuka evangeeliumi Jeesuse tähendamissõna lahti just nii, et õige vähesest piisab suureks saagiks, et Jumala Sõna külvamine kõikjale, valimata pinnast, annab lõpuks kusagil tulemuse. Sellise sajakordse.

Kui mõtelda sellele, kuidas kristlik kuulutus alguse sai ja tagasihoidlikult levima hakkas, siis on ime see, kus praegu oleme. Omaaegses antiikmaailmas oli usundeid, uskumusi ja kõige erinevamaid kultusi palju, mitmed kultused olid rahvusvahelised, hästi tuntud, ligitõmbavad ja hõlpsalt ligipääsetavad. Ometi selle virrvarri keskele, ilma loogilise väljavaateta tihedas konkurentsis midagi saavutada, külvati evangeeliumi sõna… Aga läks nii, et sõna levis, lõpuks nii vägevasti, et kristlusest on saanud suurima järgijate hulgaga usund maailmas. Põhjalikult ja põnevalt kirjeldab Kirik & Teoloogia toimetuse liige Jaan Lahe ühte antiikmaailmas levinud kultust, nimelt jumal Mithrase oma. Selliste kultuste kõrval kasvasid ka kristlikud kogudused.

Mõnes mõttes arutust tööst kirjutab Elo Süld, kes töötab Tartu Ülikoolis Aasia keskuse juhata kohusetäitjana. Eks ole ju rohkem kui kahe miljardi elanikuga ning lugematute kultuuripesadega Aasia tundmaõppimine ja uurimine ilmvõimatu töö. Ometi on Tartu Ülikooli Aasia keskuse asutamisega 8. septembril 2016 sellele tööle rohkem tähelepanu pööratud. Aastakümneid on ülikooli seinte vahel Aasia usundite, keelte ja kultuuridega tegeletud, ent nüüd on see hakanud välja paistma. Tükk aega tagasi on külvatud seeme, millest loodame kasvavat midagi suurt. Sellest tööst võidavad kõik, nii majandusinimesed kui poliitikud, aga eriti Aasia kultuuri ja usundite uurimine. Ja unustada ei tohi, kus sai alguse kristlus – Aasia ja Euroopa ürgsel piiril, haarates endasse mõjusid mõlemast ning levides kõikjale, nii läände kui itta.

Jah, piskust täiesti piisab.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Jaan Lahe, Mithras – ühe antiikse kultuse olemus ja ajalugu, 2. osa.

Elo Süld, Tartu Ülikoolis asutati Aasia keskus.

Kadri Lääs, Piisab õige vähesest (Lk 8:5–8).

 

Ettepanekute kogumine EELK põhikirja ning kirikuseadustiku kaasajastamiseks.

Lisaks täiendus rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga tähistatud rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2015. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English