Esiletõstetud lood

Kordumatu reaalsus

orenti1Pole olemas identseid hetki.

Iga hetk on kordumatu.

Igal hetkel näiteks Sa vananed. See tähendab, et midagi on Sinus surnud või juurde tulnud. See on peaaegu märkamatu, kuid see on muutus. Sa ei märka, millal saab alguse Sinus vähkkasvaja või seda, kuidas surevad Su rakud ja lupjuvad veresooned. Kõik, iga pisimgi psühho-füsioloogiline muutus Sinus igal hetkel tähendab, et Sa pole praegusel hetkel seesama, kes eelmisel hetkel. Aga me ei märka ega taju seda. Kristlus ütleb, et see on nii seepärast, et oled patune. Patt on elamatus hetkes, hetkest hetkesse. Igatseme elada igavesti, kuid ei suuda elada ühes ainsas hetkeski mitte!

Igal hetkel pole Sa enam see, kes olid hetk tagasi.

Puu, millele paistab päike, pole hetkegi samasugune, sest Maa liigub ja puu koos temaga päikese suhtes. Püüa maalida päikese liikumist puul. Foto on väga petlik reaalsuse kujutis. Seal ei ole liikumist. Maa peal on aga kõik pidevas, lakkamatus liikumises.

Seega, mis on reaalsus? Igal hetkel näiteks keegi sureb ja keegi sünnib tänapäeva maailmas. Iga hetk on kordumatult uus.

Kristlus on see usund, mis arvestab selle reaalsusega. Õigemini, kristlus ise ongi see reaalsus. Ja see väljendub kristluses meeleparanduses-patukahetsuses, mida saab käsitelda uuesti alustamisena. Uuesti alustamine on võimalik, sest iga hetk on uus ja kordumatult ainulaadne. Igas hetkes ehk uues on võimalik olla. See tähendab meelemuutust-parandust igal hetkel. See eeldab – või tähendab – elavat elamist, ärkvel olemist, elusamust, nagu öeldakse. Iga maha magatud hetk on patt. Ja see on see patt, mida me peame kahetsema, sest nendel maha magatud hetkedel me elame Jumalast mööda ja Jumal on meist mööda läinud.

Igas ainulaadses kordumatus hetkes ehk Jumalas elamine on võimalik!

Ja nõnda siis ei ole kristlus maailmavaade, maailmapilt, põhimõte, teoloogia, filosoofia, eetika, moraal, seadustik, rituaal, normid, tabud. Kristlus on elamine hetkest hetkesse ehk Jumalas ehk lakkamatu meeleparandus-muutus. Kristlus ongi see päris-päris elu ja elamine. Elav elu, elusus. Praeguse hetke jaoks ei saa teha maailmavaadet või teoloogiat või eetikat, sest see hetk on just möödunud. Elu Jumalas on äärmiselt võrratu!

 

Orenti Kampus (1973) on õigeusu vaimulik ja Tartu Ülikooli usuteaduskonna teoloogia magistrant.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English