Uudised ja oikumeenia

EL-i referendum: Canterbury ja Yorki peapiiskopi avaldus

Peapiiskop Justin Welby ja peapiiskop John Sentamu tegid ühisavalduse täna pärast seda, kui Suurbritannia oli hääletanud Euroopa Liidust lahkumise poolt.

Neljapäeval osalesid miljonid inimesed Suurbritannia eri paigus referendumil ja enamus väljendas soovi, et Suurbritannia tulevik oleks väljaspool Euroopa Liitu.

Referendumi tulemuse otsustas selle maa rahvas. Nüüd seisab parlamendi toetusel valitsuse ees ülesanne teha järeldused referendumi tulemusest ja otsustada selle valguses, milliseid järgnevaid samme astuda. Täna hommikul tutvustas peaminister David Cameron ajalist raami, millal protsess võiks formaalselt alata.

Euroopa Liidust lahkumise poolt hääletamine tähendab, et me kõik peame uuesti kujundama arusaama Ühendkuningriigist maailmas, kus me sõltume üksteisest; millised väärtused ja voorused peaksid kujundama ning suunama meie suhteid teistega.

Ühendkuningriigi kodanikena peame me sõltumata oma vaadetest referendumi kampaania ajal koonduma ühise eesmärgi nimel, et ehitada üles suuremeelset ja tulevikku vaatavat riiki, aidates kaasa inimkonna hüvangule kõikjal maailmas. Me peame jääma külalislahkeks ja kaastundlikuks, sildade ja mitte piiride ehitajaks. Paljud naabrite, sõprade ja töökaaslastena meie keskel ja meie kõrval elavad inimesed on pärit teistest maadest ning osa neist tunneb end nüüd väga ebakindlalt. Me peame vastama sellega, et pakume neile kindlustunnet, väärtustame meie suurepäraselt mitmekesist ühiskonda ja tunnustame nende igaühe ainulaadset panust.

Referendumi kampaania on olnud jõuline ning kohati põhjustanud kahju nii ühel kui teisel poolel. Seepärast peame toimima alandlikult ja julgelt, jäädes ustavaks neile põhimõtetele, mis moodustavad parema osa meie rahvast. Ühtsus, lootus ja suuremeelsus aitavad meil üle saada järgnevast üleminekuperioodist ning tõusta uuesti kindla ja edukana. Meie kui rahva ja maailmakodanike ees seisvad võimalused ning väljakutsed on liiga olulised, et leppida vähemaga.

Lootes elavale Jumalale ja usaldades teda, palugem kõigi meie juhtide eest, eriti peaminister David Cameroni eest tema viimastel kuudel ametis. Me palume ka Euroopa ja maailma liidrite eest, kui nad seisavad silmitsi selle dramaatilise muutusega. Eriti palugem selle eest, et me võiksime minna edasi, ehitades head Ühendkuningriiki, mis jätkaks oma osa mängimist ühise hüve poole püüdlemisel teiste maailma rahvaste seas, vaatamata sellele, et meie suhted muu Euroopaga toimivad uuel viisil.

Reede, 24. juuni 2016

 

Allikas: Canterbury peapiiskop Justin Welby kodulehekülg

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English