Arhiiv

Suur Halastaja, aitäh Sulle! (nr 224/ 25.3.2016)

Foto: Anu Põldsam

Foto: Anu Põldsam

 

Kas olete mõtelnud surmale kevadheledas valguses? Meie tung uue elu ja kevade järele on nii suur, et unustame surma. Aga ta ei lase ennast unustada.

Käputäis terroriste Brüsselis tuletasid meile meelde, et surm võib olla salakaval ja saabuda kus tahes. Kasvõi saabuvate pühade meeleolus, puhkusele või üle pika aja koju sõites.

Vaikse nädala päevad siinsel maakamaral on olnud just heledaimast heledaimad. Kannatamatult ootame viimase lume sulamist, et lumi- ja märtsikellukesed saaksid õitsema pääseda.

Ja siis lõikab heledust must, halastamatu julmus. Suureks reedeks oleme tagasi seal, kus alati. Peaaegu alati. Surma, kannatuse, ilkumise ja terrori õudus on tagasi. Täna jõuab see lõpuks täiesti pärale.

Täna lohistab Jeesus oma viimseid samme Kolgata teel. Kukub, tõuseb, kukub, tõuseb, tõmmatakse pikali. Täna ongi surm.

Siis saabub vaikus. Vaikse laupäeva vaikus. Kas anname terroristile andeks? Ei suuda? Kas ilkujale? Ei taha, tahaks vastu vaielda. Kas on see üldse meie asi?

Jumal annab andeks. Raske on seda mõista, et Jumal lunastab meid kõiki. Jumal halastab isegi surmale, sest laseb surmal võtta Jeesuse.

Meie asi ei ole andestada. Meile on ilmutatud, et Jumal annab andeks, päästab, ühendab, ravib haavad, laseb üles tõusta, muudab elu uueks.

Ülestõusmispühadel on hinges talumatult valge. See ei ole võimalik. Miks Jumal andis andeks ka mulle? Millega ma selle välja teenisin? Mitte millegagi…

Jumal olgu kiidetud! Suur Halastaja, aitäh Sulle!

 

 

Pühade ajal piirdub Kirik & Teoloogia mõtisklusega. Tuletame vaid meelde eelmise numbris ilmunud artiklit ja jutluseid, mis on mõeldud just nüüd, neil päevil lugemiseks. Olge õnnistatud!

 

Ergo Naab, Ülestõusmisuskumus N. T. Wrighti pilgu läbi.

Urmas Nõmmik, Täiesti surnud (Js 53).

Tiit Pädam, Ülestõusmispüha (Jh 20:1–2, 11–18).

 

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

• Luterliku Maailmaliidu loodud logoga rubriigist „2017 – reformatsioon 500“ leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

• Vaata ka 2011.–2015. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia  väljaandmist toetama!

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English