Uudised ja oikumeenia

Pühakirjade ümberkujundavad lugemised: Rahvusvaheline kristlaste ja moslemite hermeneutika-alane nõupidamine

LWF Logo Tagline Stand ENLuterlik Maailmaliit koostöös Oslo Ülikooli usuteaduskonna ja Münsteri Ülikooli islamiteoloogia keskusega korraldab  hermeneutika-alase nõupidamise, mis keskendub sellele, kuidas mõista jumalikku ilmutust.

Pühakirjad on usukogukondade jaoks üliolulised orientiirid. Nad annavad tähenduse ja suundumuse usklike suhetele Jumala ja maailmaga. Kristlastele ja moslemitele on Pühakirja tõlgendamine tähtis vahend, mõistmaks Jumala tahet. Igas kogukonnas toimub intensiivne teoloogiline arutelu selle üle, kuidas aru saada jumaliku ilmutuse toimumisest.

bible-quran

Foto: LWF/S.Gallay

Nii teoreetiliselt kui praktiliselt on palju arutletud, kuidas erinevatele põlvkondadele mitmekesistes oludes jumalikku sõnumit edasi anda. Probleemid puudutavad teksti, traditsiooni ja konteksti keerulist suhet. Neid küsimusi ei käsitleta teistest usukogukondadest eraldiseisvatena. Nii akadeemilisel kui rohujuure tasandil leiab aset vastastikune suhtlus.

Põhilised hermeneutilised uurimused muutuvad kõige hoomatavamateks, kui vaadata teatud temaatilisi küsimusi koos. Kõige tulemuslikum on vaadelda, kuidas Piibel ja Koraan käsitlevad nii teoloogilisi kui eetilisi küsimusi. Laialdaselt arutletakse neljal teemal: 1) halastus/arm; 2) vägivald; 3) sugu; 4) keskkonnaeetika.

Lõpuks tuleb hermeneutiline küsimus tagasi teoloogilisena: kuidas Jumal ennast maailmaga seob Pühakirja kaudu? Millal ja kuidas muutub Pühakirja lugemine ümberkujundavaks? Millised on teoloogilised väljavaated ja eetilised tagajärjed?

Arutelu toimub 10.03–13.03.2016 Oslos.

 

Allikas: www.lutheranworld.org

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English