Uudised ja oikumeenia

Kirikute Maailmanõukogu tervitab paavst Franciscuse ja patriarh Kirilli kohtumist ühtsuse ja rahu eesmärgil

Foto: KMN

Foto: KMN

Kirikute Maailmanõukogu (KMN) peasekretär õp dr Olav Fykse Tveit tervitas oma avalduses KMN-i nimel roomakatoliku kiriku pontifeksi paavst Franciscuse ja vene õigeusu kiriku primaadi patriarh Kirilli ajaloolist kohtumist.

Kaks kirikujuhti kohtusid 12. veebruaril Havannas Kuubal. Vene õigeusu kirik on suurim liikmeskirik KMN-is, mis on viimase 50 aasta vältel teinud koostööd roomakatoliku kirikuga nende ühise töögrupi kaudu. Ida- ja läänekristlus eraldusid õpetuslike küsimuste tõttu suure skisma ajal 1054. aastal ning ametlikult lõid üksteisest lahku 1438. aastal. See on esimene roomakatoliku kiriku ning vene õigeusu kiriku juhtide kohtumine pärast seda.

 

Avaldus paavst Franciscuse ja patriarh Kirilli kohtumise tervitamiseks

Paavst Franciscuse ja patriarh Kirilli kohtumine on ajalooline oikumeeniline sündmus ja toimus väga õigel ajal, arvestades konflikte ja kriise, mis põhjustavad praegu maailmas palju kannatusi.

KMN on töötanud kristliku ühtsuse nimel palju aastakümneid. Seega tähistab KMN seda olulist kohtumist kui suurt sammu edasi lääne- ja idakristluse vahelise lõhe parandamisel. Paavsti avatus dialoogi suunas õigeusu kiriku juhtidega – varem oikumeenilise patriarhi Bartolomeuse ja nüüd vene õigeusu kiriku primaadiga – näitab kasvavat pühendumist ühtsusele kristlaste seas, mis on omakorda märk lootusest rahuks meie maailmas.

Paavsti ja patriarhi kohtumine toimub tõsiste kriiside ajal, mis on esitanud väljakutse rahule, jätkudes endiselt Süürias, Ukrainas ja mujal ning põhjustades talumatuid kannatusi ja ümberasustamisi. Kirikuid ja kristlasi on kutsutud olema rahu vahendajad keset konflikti ning kaastundjad vastuseks kaasinimeste kannatusele. Rohkem kui kunagi varem on praegu vaja teha jõupingutusi, et tuua rahu ja stabiilsus kriisidest räsitud riikidesse ning tagada kaitse ja varjupaik neile, kes põgenevad sõja ja rõhumise eest. KMN loodab ja palvetab, et paavst Franciscuse ja patriarh Kirilli kohtumine inspireerib kirikuid, ühiskondi, valitsusi ja rahvusvahelist kogukonda tervitama võõrast, kes on hädas, lahendama konflikte, tooma rahu ja püüdlema õigluse, inimväärikuse ja õiguste poole kõigi heaks.

Me palvetame, et see kirikujuhtide kohtumine, mis toimus kohe pärast teadet maailmaliidrite kokkuleppe kohta lõpetada üleriigiliselt vaenutegevus Süürias, tugevdab õrnu lootuskiiri selle õõvastava konflikti ning Süüria inimeste kannatuste lõpetamiseks.

Allikas: KMN, vt siit.

Vt ka paavst Franciscuse ja patriarh Kirilli ühisavaldus.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English