Uudised ja oikumeenia

Katoliiklaste ja luterlaste „Ühine palvus“ reformatsiooni 500. aastapäevaks

Foto: LML

Foto: LML

Luterlik Maailmaliit (LML) ja Kristlaste Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu (PCPCU) on kutsunud luterlikke kirikuid ja katoliiklike piiskoppide konverentse üle maailma kasutama koos arendatud „Ühist palvus“, et valmistuda 2017. aastal reformatsiooni 500. aastapäeva meenutamiseks.

LML-i peasekretär õp dr Martin Junge ja PCPCU president Kurt kardinal Koch läkitasid ühise kirja katoliiklike piiskoppide konverentsile ja LML-i liikmeskirikute piiskoppidele, presidentidele ning teistele juhtidele, et tutvustada „Ühist palvust“ luterlaste ja katoliiklaste ühiseks reformatsiooni  meenutamiseks 2017. aastal. See dokument on esimene ühiselt arendatud liturgiline kord, mille on valmistanud LML-i ja PCPCU luterlaste ja katoliiklaste ühtsuse komisjoni liturgiliste ülesannete töögrupp. See dokument põhineb uurimisraportil „Konfliktist osaduseni: ühine luterlik-katoliiklik reformatsiooni meenutamine 2017. aastal“ ja kutsub üles katoliiklikke ja luterlikke kogudusi ühisele palvusele selleks meenutamiseks.

„Ühine palvus“ sisaldab materjale, mida saab kohandada kohaliku liturgia ning kirikumuusikaga mõlemas kristliku traditsioonis.

„See ühine palvus märgib väga erilist momenti meie ühisel teekonnal konfliktist osaduseni. Me oleme tänulikud, et meil on võimalik kutsuda teid osalema sellel teekonnal, olles tunnistajaks Jumala armule maailmas,“ kirjutasid Junge ja Koch luterliku ja katoliku kiriku juhtidele.

„Ühine palvus“ on praktiline abimaterjal katoliiklastele ja luterlastele, et pidada ühiselt jumalateenistusi ühenduses 500. reformatsiooniaastapäeva meenutamisega. „Ühise palvuse“ struktuur vastab järgmistele teemadele: tänulikkus, kahetsus ja pühendumine ühisele tunnistusele. Selle eesmärk on tuua välja reformatsiooni annid ning paluda andestust lahknemise eest, mida kannavad edasi kristlased mõlemast traditsioonist.

„See annab võimaluse vaadata tagasi tänulikkuses ja tunnistuses ning vaadata edasi, pühendades ennast ühisele tunnistusele ja jätkuvale teekonnale,“ on öeldud „Ühise palvuse“ eessõna.

„Ühine palvus“ annab soovitusi, kuidas katoliiklased ja luterlased peaksid juhtima ja viima läbi ühiseid palvusi. On toodud näiteid hümnidest ja lauludest erinevates multikultuursetest kontekstidest, samuti piibelikke ja usutunnistuslikke lugemistest, milles saab nähtavaks vastastikune rõõm ja kahetsus ning soov üheskoos teenida ning maailmale tunnistust anda.

Allikas: LML; loe pikemalt siit.

 

Vt ka samal teemal varem ilmunud:

„Martin Junge: luterliku kiriku ja roomakatoliku kiriku suhted pöördepunktis,” K&T nr 161/ 9.1.2015

„Luterlike kirikute üleilmse osaduskonna ja rooma-katoliku kiriku liturgiline töörühm kohtub Tallinnas,” K&T nr 106/ 20.12.2013

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English