Arhiiv

Sihid silmapiirist kõrgemal (nr 205/ 13.11.2015)

Foto: Urmas Nõmmik

Foto: Urmas Nõmmik

Milline on elusam elu? Mis on elusamus? Elusamus kui Uku Masingu poolt kasutusele võetud mõiste läbib kord väljaöeldult, kord välja ütlemata seekordset Kirik & Teoloogia numbrit. Elusamus iseloomustab tõeliselt suuri inimesi. Inimesi, kes on Jumalaga “sina” peal, kelle sihid on keskmisest silmapiirist kõrgemal. Inimesi, kes ei lähtu oma elus põhimõttest hammas hamba, teene teene vastu. Inimesi, kes on tugeva selgrooga. Inimesi, kes on omakasupüüdmatud ja kelle jaoks Jumala teenimine tähendab ühtlasi ligimese teenimist.

Lisaks mitmesugustele praktilistele teenimisvormidele võib sel olla ka teistsuguseid ilmumisvorme. Kord võib selleks olla vajadus – ja julgus – seista vastu võimukoridoridest tulnud ettekirjutustele, mis on suunatud suurema autoritaarsuse kehtestamisele – seda mõtet kohtame muuhulgas EELK omaaegse piiskopi Johan Kõpu seni avaldamata mälestustes, mida tutvustab tänases artiklis lugejatele õp. Margit Nirgi.

Teinekord võib selleks olla teistele teenäitajaks olemine, oma kaasteeliste tõstmine kõrgemale nende tavapärasest horisondist, nende maailma avardamine. Eestis on üheks selliseks teenäitajaks, teiste „kergitajaks” olnud Uku Masing, kellest mõtiskleb Jaan Tooming.

(Hea)tegude eest tasu mitteootamisest ja sellest, kuidas see tänapäeva (inim)laste jaoks üha tundmatumaks näib muutuvat, mõtiskleb tänases jutluses õp. Kristiina Jõgi. Kasule ja tasuvusele suunatud ühiskonnakorralduse keskel seame ka küsimuse Jumala teenimisest samale kaalule: „Me kalkuleerime igapäeva pisiasjade juures kuni tähtsate valikuteni välja, siia kuulub ka küsimus igavikust. Nagu Moosese raamatus öeldakse: ma panen sinu ette elu ja surma, vali nüüd elu! Kas on kasulik valida elu?”

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Margit Nirgi, Katkeid Johan Kõpu märkmetest.

Jaan Tooming, Ühele geniaalsele hulkurile mõeldes.

Kristiina Jõgi, Kas on kasulik valida elu?

Lisaks täiendus rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

 

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

• Luterliku Maailmaliidu loodud logoga rubriigist „2017 – reformatsioon 500“ leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud 2010-2015 ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

• Vaata ka 2011.–2014. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English