Uudised ja oikumeenia

Saksamaa Evangeelne Kirik valis uue juhtorgani

Annette Kurschus ja Heinrich Bedford-Strohm. Foto: ekd.de

Annette Kurschus ja Heinrich Bedford-Strohm. Foto: ekd.de

Saksamaa Evangeelse Kiriku (EKD) 12. kirikukogu koosseis pidas oma teise istungijärgu 4.–11. novembril Breemenis. Kirikukogu päevakorras oli lisaks reformatsiooni 500. aastapäevale ettevalmistamisele ning mitmele aktuaalsele teemale, nagu põgenikekriis Euroopas ja kliimamuutus, ka uue juhtorgani – EKD nõukogu ning selle esimehe – valimine.

Uues nõukogus on 15 liiget (seitse naist ja kaheksa meest), kellest 14 on valitavad liikmed. Nõukogu ei koosne ainult piiskoppidest ja vaimulikest, vaid ka kiriku ilmikliikmetest. Küll aga on nende hulgas viis Saksa maakiriku piiskoppi/ presidenti: Heinrich Bedford-Strohm (Baieri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop), Annette Kurschus (Westfaleni Evangeelse Kiriku eesistuja), Kirsten Fehrs (Põhja-Saksamaa Evangeelse Luterliku Kiriku Hamburgi ja Lüübeki piiskopkonna piiskop), Volker Jung (Hessen-Nassau Evangeelse Kiriku president) ja Markus Dröge (Berlin-Brandenburg-Sileesia Oberlausitzi Evangeelse Kiriku piiskop).

Nõukogu esimeheks valiti suure häälteenamusega senine esimees piiskop Heinrich Bedford-Strohm ning aseesimeheks Annette Kurschus Westfaleni Evangeelsest Kirikust. Heinrich Bedford-Strohm on Baieri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop alates 2011. aastast ning EKD nõukogu esimees alates 2014. aastast, pärast eelmise esimehe Nikolaus Schneideri ametist taandumist.

Oluliseks kirikukogu otsuseks on põhikirjamuutus, mis mõjutab ka kõiki EKD liikmeskirikuid. Seitsekümmend aastat pärast Saksamaa Evangeelse Kiriku asutamist sõnastati nüüd ka teoloogiliselt kiriku staatus. Breemenis langetatud otsusega on EKD „kirik liikmeskirikute osaduskonnana“. Tegemist on küll kompromissotsusega, milleni jõuti aastatepikkuse diskussiooni tulemusena. Piiskop Dröge sõnul näitab see, et EKD näol pole tegemist mitte kirikute liidu ega ka haldusliiduga, vaid kirikuga. Otsus toob küll endaga kaasa muudatuste tegemise vajaduse kõigi liikmeskirikute põhikirjadesse, kuid samas ei muuda see EKD ja tema liikmeskirikute vastutusalasid ja pädevust.

 

Allikas: http://www.ekd.de/synode2015_bremen/

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English