Uudised ja oikumeenia

Kirikuloolased ajalookongressil Jinanis

????????????Suve lõpus, 23.–29. augustil toimus Jinanis Hiinas 22. ajalooteaduste kongress. Kongressi korraldab iga viie aasta tagant Rahvusvaheline Ajalooteaduste Komitee (Comité International des Sciences Historiques (CISH), www.cish.org) ja esimene toimus juba 1900. aastal. Nagu nimetusest näha, on prantsuse keel ajalooliselt üks ametlikest keeltest, kuigi nüüd toimus pea terve kongress peale ühe sessiooni inglise keeles. Kuna on kujunenud tavaks, et kogunetakse kord Euroopas, kord väljaspool Euroopat, oli eelmine kongress Amsterdamis ja järgmine tuleb Poznanis. Naljatamisi „ajaloolaste olümpiamängudeks“ hüütud üritusel osales seekord 2600 ajaloolast 90 riigist, teiste seas pidasid ettekandeid Marek Tamm (TLÜ) ja Anu Raudsepp (TÜ).

congress

Avatseremoonia 23. augustil, foto: chinanews.com

Kiriku & Teoloogia lugejal on ehk huvitav teada, et CISH-i arvukate organisatsioonide peresse kuuluvad ka Rahvusvaheline Kristluse Ajaloo ja Uuringute Komisjon (Commission Internationale d’Histoire et d’Etudes du Christianisme (CIHEC), www.cihec.org), mille üks 31-st rahvuslikust komisjonist asub Eesti Kirikuloo Seltsi näol Eestis. CIHEC korraldas kolm sessiooni kokku 17 ettekandega: „Kristluse kohandumine“, „Teadus ja religioon“ ja „Religioossete ideede ränne“. Ettekandjate valikul oli lähtutud soovist saada erinevatest maailmajagudest globaalne vaade ajaloolisele probleemile. Võis tõdeda, et hoolimata suurest valikust (25 paralleelsessiooni) oli huvi kristluse ajaloo vastu ka kohalike hiina üliõpilaste ja teadlaste hulgas küllalt suur.

Siinkirjutaja osales kongressil sel korral CIHEC-i sekretäri asendades. Üldkogul tänati senist presidenti Antón M. Pazost Santiago de Compostelast tehtud töö eest (tema ajal sai hoogu tava korraldada CIHEC-i aastakonverents igal aastal erinevas riigis, nii näiteks 2012. aastal Eestis, Tartus) ja järgmiseks viieks aastaks valiti presidendiks Lundi ülikooli kirikuloo professor Anders Jarlert.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English