Uudised ja oikumeenia

Juba 36 linna osalevad Euroopa reformatsioonilinnade võrgustikus

Logo_Reformationsstadt_CMYKEvangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) projekt “Euroopa reformatsioonilinnad” haarab juba “kolme tosinat linna kaheksas riigis

Täpselt Jan Husi tulesurma (6. juuli 1415) mälestuspäevaks omistati ihaldatud tiitel Konstanzile. Ka Melanchtoni sünnikoht Bretten ja ülikoolilinn Heidelberg said hiljuti Euroopa reformatsioonilinnadeks. Koos Graziga osalevad praegu ühtekokku neli linna Austriast ning Debrecen on juba teine osalev linn Ungaris. Kolmas tosin täitus vahetult suve eel, kui liitusid Schmalkalden ja Wertheim (mõlemad Saksamaal) ning Steyr Ülem-Austria liidumaal. Märku on antud ka uutest taotlustest reformatsioonilinna tiitlile.

“Arvestades osalevate linnade juba praegu nii suurt arvu – 500. reformatsiooni juubel algab ju alles 2017 –, on võrgustiku arendamine väga tähtis,“rõhutab piiskop dr Michael Bünker, kes on EKOE peasekretär. Võrgustiku tarbeks on vaja luua ja arendada kontakte linnadega ja linna institutsioonidega, aga ka linnade ja nende erinevate institutsioonide vahel. “Meie ülesandeks on toetada linnu võimalikult hästi turundustegevuses, mis puudutab mitmesuguseid reformatsiooni juubeliga seotud ettevõtmisi ning teha see laiale publikule ligipääsetavaks.” Näitena nimetab Bünker kaht Euroopa reformatsioonilinna, mis kasutavad EKOE tiitli üleandmist ära, et tõmmata reformatsiooni juubeliga seotud tegevustele tähelepanu: juuli alguses anti Torgaule reformatsioonilinna diplom sealsete iga-aastaste Katharina päevade [Katharina von Bora oli Martin Lutheri abikaasa – Toim] raames, Bretten võtab peatselt diplomi vastu seal asuvas Euroopa Melanchtoni Akadeemias.

Nüüdsest peale on osalevate linnade käsutuses ka tunnusvideo, mida on võimalik asjaga seotud üritustel esitleda. EKOE ülesandel valas Weimari disainer Michael Geyersbach reformatsioonilinna teema kunstilisse vormi. Tulemuseks on viieminutiline film, mis on täis jõulisi kujundeid, vihjeid ja sümboleid ning täiendatud üllatavate muusikapaladega, aga ilma tõlkimist nõudva tekstita ja seega rahvusvaheliselt kasutatav.

“Et linnade projekti veebilehekülge www.reformation-cities.org juba praegu nii intensiivselt kasutatakse, on seotud ka sellega, et leht on koostatud kolmes keeles (saksa/inglise/prantsuse),” arvab Bünker. Viimati tuli linnade-lehe vahendusel koguni päring Dallasest/Texasest, 40-liikmeliselt reisigrupilt, mis tahab 2017. aastal külastada reformatsioonilinnu Doonau piirkonnas.

 

Michael Geyersbachi film ja kõik Euroopa reformatsioonilinnad leiab leheküljelt www.reformation-cities.org.

 

Allikas: www.leuenberg.eu

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English