Uudised ja oikumeenia

Austusavaldus Jan Husile tema 600-ndal surmaaastapäeval

Jan_Hus_2

Jan Hus. Tundmatu autor. 16. saj.

Jan Hus, Tšehhi kristlik reformaator, preester ja filosoof 14. ja 15. sajandil, üks märkimisväärsemaid isikuid Euroopa ajaloos, sai sügava austusavalduse osaliseks, mida osutas peapiiskop emeeritus Anders Wejryd, Maailma Kirikute Nõukogu president (MKN) Euroopas.

Oma sõnavõtus Jan Husi 600ndal surmaaastapäeva sündmustel Prahas (4.-5. juulil) Wejryd ütles, et „suurte lõhede ajastu kirikus, peamiselt Rooma ja Avignoni vahel, aga ka üldiselt mitmekesistes poliitilistes intriigides, kutsus Hus oma järgijaid kuulutama üht kirikut kui Kristuse müstilist ihu, mis koosneb Jumala valitud rahvast.“

Jan Husil oli „oma rahvuse rajajana“ tugev mõju Euroopa riikidele.

Imetledes Husi võimet „eristada toonast ajalikku truudust oma sünnimaale ja oma igavest kutsumust Jumala riigis“, ütles Wejryd, et kirik ja riik olid Husi jaoks kaks erinevat reaalsust ning „nende kahe segamine viib kirikujuhtide korruptsioonini.“

„Tema teadis, et kodakondsus ja patriotism on olulised omadused elus, kuid ta õpetas ka, et kristlaste lõplik pühendumine kuulub Jeesus Kristuse kirikule,“ lisas Wejryd.

Wejryd märkis ka, et ühtsuse ja lepituse lootuses nõustus Jan Hus kaasama oma kõige võimsamad kriitikud dialoogi. Vaatamata kinnitusele tagada tema ohutus Constance’i kirikukogus, ta arreteeriti kohe saabumisel ning temast sai „juriidilise mõrva ohver“ juulis 1415.

„Oma surmaga tõi Jan Hus päevavalgele jämeda institutsionaalse ebaõigluse.“ Wejryd märkis, et Paavst Johannes Paulus II ja Paavst Franciscus mõlemad väljendasid „sügavat kahetsust õelalt kehtestatud surmaotsuse pärast.“

„Maailma Kirikute Nõukogu avaldab austust Jan Husi ohvrile ja uuendab oma pühendumust uuenduslikkusele, taasärkamisele, dialoogile, õiglusele ja rahule,“ sõnas Wejryd.

Jan Husile pühendatud 600nda aastapäeva mälestusteenistus on projekt, mille algatajateks on kaks MKN-i kirikut: Tšehhi Vendade Evangeelne Kirik ja Tšehhoslovakkia Hussiitide Kirik.

MKN korraldab Jan Husi elu ja pärandi näituse alates 2. oktoobrist 2015. Väljapanek toimub Genfi Oikumeenilises Keskuses, koos teiste mälestusüritustega Genfi Ülikoolis, St. Pierre’i katedraalis, Reformatsiooni Rahvusvahelises Muuseumis jm.

Allikas: World Council of Churches.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English