Uudised ja oikumeenia

Ilmus paavst Franciscus I keskkonnateemaline entsüklika Laudato si’

laudato-si-enJuunis ilmus paavst Franciscus I keskkonnateemaline entsüklika „Laudato si‘“, mis keskendub kliimamuutustele  ja on juba ülemaailmselt saanud laialdase vastukaja osaliseks. Paavst võtab entsüklikas teravalt sõna tehnokraatluse vastu ning kritiseerib ühtlasi aatomienergia laialdast kasutamist, kohalikku põllumajandust kahjustavat geenitehnoloogiat jmt. Entsüklika osutab tihedale seosele, mis valitseb paljudes maailma piirkondades ökoloogia ja vaesuse vahel. Paavst on avaldanud lootust, et entsüklika mõjutab käesoleva aasta detsembris Pariisis toimuval ülemaailmsel ÜRO kliimakonverentsil vastuvõetavaid otsuseid. USA Katoliku Piiskoppide Konverentsi rahvusvahelise õigluse ja rahu komitee eesistuja piiskop Oscar Cantu viitas sellele, et eelkõige püüab paavst Franciscus „Laudato si‘“ga aidata kaasa sellele, et ökoloogiaga seotud küsimused ei kuuluks enam pelgalt teaduse või poliitika valdkonda, vaid et neid käsitletaks moraaliküsimustena.

220 leheküljeline „Laudato si“ on teine paavst Franciscuse pontifikaadi ajal ilmunud entsüklika. Aastal 2013 ilmus paavst Franciscuse esimene entsüklika „Lumen Fidei“, mis tegeles teoloogiliste alusküsimustega ning mille koostamisega oli alustatud juba paavst Benedictus XVI ajal.

Entsüklika on täispikkuses loetav siit (araabia, saksa, inglise, hispaania, prantsuse, itaalia, poola ja prantsuse keeles).

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English