Uudised ja oikumeenia

Tartu Ülikooli usuteaduskonnaga käisid tutvumas noored huvilised

Tartu ülikoolis peeti 18. märtsil lahtiste uste päevi, mille raames toimus usuteaduskonnas töötuba „Maailmareligioonid – sümbolitest toiduni, ajukeemiast artefaktideni”. See aasta oli üritus eriline selle poolest, et kuus usuteaduskonna õppejõudu pidasid 15-minutilisi miniloenguid erinevatel teemadel.

Foto: Tartu Ülikool

Foto: Tartu Ülikool

Loengutesarja avas patristika ja ladina keele lektor Marju Lepajõe teemaga „Kuidas sünnib teoloogia?”. Abituriente julgustati tulema õppima teoloogiat, mille võlude üle Lepajõe mõtiskles. Süstemaatika teadur Roland Karo esitas kuulajaid üllatava ettekande „Kas aju loob Jumala või Jumal aju?”, lähenedes sellele neuroteaduse ja usuteaduse seisukohast. Pühakute kultusest ja põnevatest reliikviatest pidas humoorika loengu võrdleva usuteaduse professor Tarmo Kulmar. Judaistika lektor Anu Põldsam rääkis teemal „Jumal ja juuksed ehk lühidalt oimulokkidest” ning külalistel oli ka võimalik tutvuda erinevate judaismiga seotud esemetega, näiteks kipa ja talít. Loengutesarja lõpetas süstemaatika professori Anne Kulli esitlus „Kas sina oled küborg?”. Arutleti meie kaasaegse tehnikamaailma ja inimeseks olemise läbipõimumise ning sellega kaasnevate probleemide üle. Vahepeal sai ka religioonipedagoogika dotsendi Olga Schihalejevi ning kahe usuteaduskonna üliõpilase juhendamisel proovida selga traditsioonilisi moslemite riideid ning õpiti, kuidas seotakse ümber keha budistlikku mungarüüd.

UT150318KH059 (1)

Foto: Tartu Ülikool

Miniloenguid külastas umbes 20 huvitatut, kellest osad läksid ka edasi n-ö päris loenguid kuulama. Valida sai religioonifenomenoloogia, hingehoiu ning kiriku lähiajaloo vahel.

Selliselt korraldatud lahtiste uste päev usuteaduskonnas on osa suuremast projektist, mille eesmärk on tutvustada nii usuteaduskonda kui ka usuteadust. Selle raames on usuteaduskonna õppejõud ja õpilased käinud üle Eesti väiksemates ja suuremates koolides gümnasistidele longeuid pidamas, seda nii eesti kui ka vene keeles. Populaarsemad loengute teemad on olnud „Religioon tänapäeva maailmas”, „Eesti usundiline maastik” ning „Maausk ja taarausk”.

UT150318KH070

Foto: Tartu Ülikool

 

UT150318KH079

Foto: Tartu Ülikool

 

Vaata siit ka usuteaduskonda tutvustavat videot, mis valmis koostöös Genka ning usuteaduskonna vilistlase dr Ringo Ringveega.

Fotod: TÜ lahtiste uste päev 18.03.2015

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English