Uudised ja oikumeenia

Maailma Kirikute Nõukogu sekretär rõhutab „õigust lootusele“ seoses kliimamuutuste ja inimõigustega

CaptureGenfis Šveitsis peetud kliimamuutuste ja inimõiguste teemalisel koosviibimisel ütles Maailma Kirikute Nõukogu (MKN) sekretär õp dr Olav Fykse Tveit, et vaatamata kõikvõimalikele negatiivse- tele tingimustele, „on meil õigus loota – mitte passiivselt oodates, vaid osaledes aktiivselt õiguse ja rahu protsessis, milles inimõigused peaksid olema tõstetud võtmepositsioonile.

Paneeldiskussioon toimus 6. märtsil osana ühepäevasest kliimamuutuse teemalisest diskussioonist, 28. Inimõiguste Nõukogu istungil.

Dr Tveit rääkis, et kliimamuutuse andmed võimaldavad meil mõista tõsiasja, mida me juba usume mitmesugustes religioonides, käsitledes maailma kui loodut – see teeb meid vastutavaks selle heaperemeheliku hoidmise eest: Me oleme sellel sinisel planeedil koos kui üks inimkond. Meie tegudel on kas positiivne või negatiivne mõju teistele. Seepärast tuleb meil näha seda universaalsete inimõiguste perspektiivist.

MKN-i peasekretär mainis oma visiite MKN-i liikmeskirikutes Aafrikas, Aasias, Ladina-Ameerikas, nii Vaikse ookeani rannikul kui ka maades, mis asuvad Arktika läheduses: Ma olen jõudnud arusaamisele, et paljude kogukondade jaoks on kliimamuutusega kaasnev kohutavaks väljakutseks ja ohuks. Nad kannatavad mõningate selle tagajärgede all: merevee taseme tõus ja joogivee vähenemine, troopiliste tormide sagenemine ja intensiivistumine, sademete muutus, põud ja üleujutused, ja muutuv temperatuur, millel on otsene mõju toiduohutusele ja suveräänsusele.

Kaks kliimamuutuse ja inimõiguste paneeldiskussiooni avati videosõnumiga ÜRO peasekretärilt Ban Ki-moonilt, kes tõstis esile kliimamuutusega kaasnevaid ohte iseäranis kõige haavatavamate kogukondade jaoks. Ban Ki-moon kutsus üles tegudele.

Teiste kõnelejate seas esines Kiribati president Anote Tong, kes rõhutas, et „väärikas migratsioon“ (migration with dignity), peab olema kindlustatud. Ta ütles, et „Vaikse ookeani saared jäävad peatselt vee alla, kui me jätame midagi olulist tegemata. Me peame mõistma, et paljud meie inimesed asuvad ümber.“

Materjalid:

Web: Read full text of presentation from the WCC general secretary

Web: Pilgrims of climate justice plan to impact COP 21 in Paris (WCC news release of 23 January 2015)

Web: Statement from the Interfaith Summit on Climate Change 2014

Web: WCC’s work on climate justice and care for creation

 

Allikas: European Protestant News Network

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English