Uudised ja oikumeenia

6. märtsil tähistatakse ülemaailmset palvepäeva

WDP Bahamas 2015

2015. a. Ülemaailmse palvepäeva tiitelpilt Bahama saartelt: „Õnnistatud“, Chantal E. Y. Bethel.

Ülemaailmse palvepäeva eestvedajaks on kristlike naiste ülemaailmne liikumine ning seda tähistatakse igal aastal märtsikuu esimesel reedel. Sellel päeval kogunevad inimesed kõikjal üle maailma oikumeenilistele jumalateenistustele, mille on ette valmistanud ühe konkreetse riigi kristlikud naised. Selle aasta jumalateenistuse on ette valmistatud Bahama saarte naised.

Bahama saarestik koosneb üle 700 saarest, kus elavad väga kireva etnilise ja konfessionaalse taustaga inimesed. Turistide hulgas on see riik tuntud oma kaunite liivarandade ja korallrahude poolest. Väliselt paradiislike olude taga peituvad aga mitmesugused ühiskondlikud probleemid: suur majanduslik sõltuvus teistest riikidest, tööpuudus, väga laialt levinud vägivald naiste ja laste suhtes. Üheski teises maailma riigis ei alusta teismelised nii varakult seksuaalelu, iga neljas ema on noorem kui 18-aastane. Bahama kristlike naiste liikumine võtab kõiki neid valupunkte julgelt kõnetada ning soovib oma jumalateenistusega teemal „Kas te saate aru, mida ma olen teile teinud?“ jagada lootust õiglasemale ühiskonnale ja kirikule ning julgustab soospetsiifilise vägivalla vastu astuma.

2015. aasta ülemaailmse palvepäeva keskmes on Piibli kirjakoht Johannese evangeeliumist (13:1–17), kus Jeesus peseb oma jüngrite jalgu. Selles saab Jumala armastus avalikuks. Jeesuse jälgedel püsimiseks vaesusest ja vägivallast vaevatud ühiskonnas on just tegus ligimesearmastus eriti oluline. Jumalateenistuste korjandused lähevad kõikjal maailmas naiste ja tüdrukute toetuseks suunatud tegevuste heaks. Nende hulgas on ka Bahamas Crisis Centre’i noortele suunatud meediakampaania pealkirjaga „Let’s talk“ („Me peame rääkima!“), mis selgitab tüdrukute ja naiste vastu suunatud seksuaalse vägivalla tagamaid ning võitleb selle vastu.

Tallinnas toimub oikumeeniline jumalateenistus 6. märtsil kell 18.00 Kalju Baptistikoguduses Kalamajas, Kalju tn 1. Palvepäeva liturgilisi tekste loevad erinevate kirikute ja konfessioonide naised, sõnum on Erki Tammelt.

Pärnus toimub palvepäeva jumalateenistus 6. märtsil kell 18.00 Immaanueli Baptistikoguduse palvelas, Henno tn 3, jutlustab Meeli Tankler ja laulab Pärnu Oikumeeniline Naiskoor.

Palvepäeva peetakse ka Tartus, Aseris ja Nõval.

Lähemalt infot ja palvepäeva materjalid erinevates keeltes.

Allikad: http://www.weltgebetstag.de/de/ ja Eesti Evangeelne Allians.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English