Uudised ja oikumeenia

Lavakunstikooli 27. lennu lavakava “… ja Sõna sai lihaks”

Lavakunstikooli 27. lennu III kursuse tudengid esitavad neljal õhtul lavakava: “… ja Sõna sai lihaks.” Tegemist on Vana Testamendi lugudest inspireeritud rännakuga läbi eesti kirjanduse, mille toeks elavad maalid. Kava  on valminud professor Anu Lambi juhendamisel.

anu lampLavakõne õppejõud Anu Lamp selgitab kava sünni tagamaid järgmiselt: “Tegelesime lavakunstikooli 27. lennu üliõpilastega kolmanda kursuse sügissemestril Vana Testamendi lugudega. Et korvata hariduse lünki, et laduda nurgakive, millelt minna edasi kirjanduse ja kunsti juurde. Me ei tunne algtekste ja nii ei teki seoseid. Suurtes kunstimuuseumides käies, kus saalide kaupa on piibli süžeedel põhinevaid maale, mis puuduliku hariduse tõttu jäävad vaataja jaoks justkui salakoodiga suletuks, saab sellest koolihariduse vajakajäämisest eriti selgelt aru. Inimene kõnnib lihtsalt saalid läbi, adudes, et ta on väljajäätu. Et – Mihhail Tšehhovi sõnutsi – õppida lugema psühholoogilist žesti maalikunstis.

Samasugune väljajäätuse tunne tekib Underi mõningate ballaadide puhul. Tekst on suurepärane, riimide leidlikkus ja sõnastuse rikkus samuti, aga teksti aluseks olnud piiblilugu tundmata ei ole võimalik Underi tõlgendust, piibliloo edasiarendust mõista. Uurisime põhjalikult ka eesti fraseologisme ja vanasõnu, nende seotust piibliga, toetudes Arvi Krikmanni artiklile Keeles ja Kirjanduses, ja otsisime nende kasutust tänapäevas. Teine baasartikkel oli Toomas Liivi “Eesti kirjanduse kristlik dimensioon,” milles Liiv avab eesti kirjanduse esmapilgul varjatuid külgi, lugejat targalt juhatades, ja tegelesime nende autorite tekstidega.

Meie kava on vundament ja vundamendi tõlgendused sõnas, pildis, žestis, häppeningis.”

LavakasLavakava esitavad lavakooli 27. lennu tudengid: Jürgen Gansen, Markus Habakukk, Ester Kuntu, Karl Laumets, Karmo Nigula, Saara Nüganen, Lauli Otsar, Ott-Henrik Raidmets, Christopher Rajaveer, Liisa Saaremäel, Risto Vaidla, Laura Kalle, Karl Koppelmaa ja Mehis Pihla.

Kava tuleb esitamisele:

L 21.02. kl 18

P 22.02. kl 17

L 28.02. kl 18

P 01.03. kl 17

Toimumiskoht: EMTA lavakunstikooli mustas saalis (Toom-Kooli 4)

Info: http://lavakas.ee/index.x?sisu=0&mida=458

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English