Uudised ja oikumeenia

Ülemaailmne palvenädal kristliku ühtsuse eest

CaptureKord aastas meenutavad kristlased Jeesuse ülempreesterlikku palvet oma jüngrite eest: „Et kõik oleksid üks, /…/ et maailm usuks, et sina oled minu läkitanud“ (Jh 17:21). Kogunetakse selleks, et palvetada ühtsuse pärast. Kogudused üle kogu maailma kutsuvad külla naaberkoguduste jutlustajaid või korraldavad erilisi oikumeenilisi jumalateenistusi ja palvekoosolekuid. Sündmus kannab nime „Palvenädal kristliku ühtsuse eest“ (Week of Prayer for Christian Unity).

Palvenädalat peetakse traditsiooniliselt 18.-25. jaanuaril. Lõunapoolkeral, kus jaanuarikuu on peamiselt puhkuste aeg, leiavad kogudused teise aja, nagu näiteks nelipüha, mis on samuti sümboolne aeg ühtsuse rõhutamiseks.

Capture

Iga-aastase palvenädala ettevalmistamiseks kutsutakse mõni oikumeeniline partner mingis konkreetses piirkonnas koostama liturgilist teksti piibellikul teemal. Seejärel kindlustavad Maailma Kirikute Nõukogu toimetajate meeskond ja rooma-katoliku kiriku esindajad, et seda kasutataks kristliku kiriku ühtsuse eest palvetamisel üle kogu maailma.

2015. aasta palvenädala teema pärineb Johannese evangeeliumist: „Jeesus ütles talle: „Anna mulle juua!““ (Jh 4:7). Ettepaneku just selliseks teemaks tegi grupp Brasiilia kristlasi, kes kutsuti kokku Brasiilia Kristlike Kirikute Rahvusliku Nõukogu poolt (CONIC). Piibellik žest pakkuda saabujatele tervituseks vett on palvenädala raames levinud kõikides Brasiilia regioonides. Ettevalmistatud tekstid ja meditatsioon, mis keskenduvad loole Jeesusest ja samaaria naisest Jaakobi kaevul, aitavad inimestel ja kogukondadel mõista Jeesuse programmi, ehk Jumala Kuningriigi dialoogilist mõõdet.

Allikas: World Council of Churches

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English