Uudised ja oikumeenia

Toimus noorte reformaatorite virtuaalne konverents

gyrn-conference-taize_0

Noorte reformaatorite võrgustiku juhtgrupp Taizés (Foto: LML/C. Kästner)

Noored luterlased maailma kõigist paigust osalesid Luterliku Maailmaliidu Ülemaailmse noorte reformaatorite võrgustiku esimesel virtuaalsel konverentsil. Nad väljendasid valmidust mängida oma kirikutes keskset rolli – kirikutes, mis soovivad reformeerida nii iseennast kui ühiskondi, kus nad asuvad.

Konverentsil, mis leidis aset usupuhastuspühal juhtmõtte all „Vabastatud Jumala armastuse läbi, et muuta maailma“, kuulasid noored reformaatorid Etioopiast, Taanist, Saksamaalt, Soomest, Prantsusmaalt, Indiast, Indoneesiast, Kanadast, Kolumbiast, Lätist, Leedust, Malaisiast, Namiibiast, Nikaraaguast, Nigeeriast, Paapua Uus-Guineast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest ettekandeid, osalesid online-diskussioonidel ja esitasid küsimusi kristliku usu ja luterliku identiteedi kohta.

Nad rõhutasid, et on valmis oma kirikutes aktiivselt kaasa lööma ning et nende kirikud peaksid olema maailmas aktiivsed kaasakujundajad. „Meie noorte luterlastena Kolumbias ei ole ainult nooruse sümbol, vaid soovime olla kiriku elav osa ja selle otsustes kaasa rääkida,“ ütles Mauricio Kolumbiast. „Luterlane olla tähendab minu jaoks, et meie identiteet peegeldub meie tegudes. Luther oli reformaator. Ta tegi midagi, reformeeris kirikut,“ selgitas Daniel Indoneesiast. „Me oleme kutsutud olema oma lokaalsetes kontekstides reformaatorid. Luterlane tähendab olla reformaator, inspireerida inimesi, teha head“.

Konverents avati usupuhastuspüha teenistusega, kus laulis kümneid lauljaid kogu maailmast hõlmav koor, kes olid oma hääled varem üles salvestanud. Jumalateenistusel kõnelesid teiste seas Singapuri luterliku kiriku liige ja advokaat Darius Lee ning Namiibia luterliku kiriku pastor Helvi Muremi. „Ma tunnen end õnnistatud olevat, et saan olla üks noortest juhtidest, kes esindab ja julgustab noori luterlasi“, ütles Muremi. „Ma tahan teid aidata kontaktide sõlmimisel, oma identiteedi leidmisel, et te võiksite juurduda tugevalt oma usus ja õpetustes ning olla enda üle uhked“.

Kolmetunnise interaktiivse konverentsi ettekandjate hulgas olid LML-i peasekretär õp Martin Junge ja LML-i Aasia regiooni asepresident Eun-hae Kwon. Poodiumdiskussioonid tegelesid kliimaõiglusega, luterliku osaduse identiteedi ja mitmekesisusega ning noorte kaasatuse ja osaluse põhimõtetega. „Ülemaailmne noorte reformaatorite võrgustik on ruum, mille me LML-i sees avame, et meie hääli kuuldaks, võimaldades meil nõnda oma kirikuid ja oma elu jätkuvalt reformeerida,“ selgitas Alejandra Nikaraaguast.

Noortel reformaatoritel on  selge visiooni sellest, milline kirik olema peaks: osalev, paindlik ja ülemaailmne. „Noore generatsioonina teame me, et kirik on missionaarne, liikuv ja kõikjal aktiivne,“ ütles Moti Etioopiast. „Kirik peab tunduma koduna.“ Luterlikud kirikud peaksid olema teadlik sellest, millisesse konteksti nad paigutuvad, ja ehitama sildu laiemale religioossele osadusele, lisas Joefrick Malaisiast: „Moslemite riigis, kus viimasel ajal on tõstatatud palju vaidlust tekitavaid küsimusi, peame me ikka veel tunnetama oma rolli kristliku vähemusena“.

Pimpinan Indoneesiast soovib ilma müürideta kirikut. „Evangelisatsioon ei tähenda vaid teistele inimestele evangeeliumist rääkimist, vaid koos teistega maailmas Jumala kohalolu avastamist.“

Noorte reformaatorite arutelusid on võimalik jälgida siin.

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English