Uudised ja oikumeenia

Ülemaailmse kampaaniaga mõeldakse loomisele ja loodule

interfaith1. septembrist kuni 4. oktoobrini kestab ülemaailmne kampaania pealkirjaga „Loomisaeg“.

Kampaania alguse- ja lõpukuupäev on seotud loomisusuga ja loodust hoolimisega nii Ida kui Lääne kristlikes traditsioonides.

Õigeusu oikumeeniline patriarh Dimitrios kuulutas 1989. aastal 1. septembri keskkonna eest palvetamise päevaks. Õigeusu kirikuaasta algab just sellel päeval peetava mälestusteenistusega, kus meenutatakse seda, kuidas Jumal lõi maailma.

4. oktoobril mälestavad rooma-katoliiklased ja teised Lääne traditsiooni kirikud Assisi Franciscust, kes on paljudele tuntud teose „Loodute kiidulaul“ (Laudes creaturarum, vt inglise tõlget siit) autorina.

Ettepaneku kampaania „Loomisaeg“ tähistamiseks nende viie nädala vältel tegi Kolmas Euroopa Oikumeeniline Assamblee aastal 2007. Järgneval aastal kutsus Kirikute Maailmanõukogu keskkomitee kirikuid ja kogudusi osalema kampaanias palve ja tegevuse kaudu.

2014. aasta kampaania teema on „Ühinedes õigluse ja rahu palverännakuga“ (Joining the pilgrimage of justice and peace).

Peamise üritusena toimub globaalse kliimamuutuse temaatikaga seoses 21.-22. septembril New Yorgis religioonidevaheline tippkohtumine (Interfaith Summit), kus kolmkümmend usujuhti annavad avaliku pühenduse seista Maa klimaatilise õigluse ja kaitse eest nii globaalsel kui rahvuslikul tasandil. Selleks et mõjutada rahvusvahelist kliima-agendat, on vajalik tegevus rohujuuretasandil kõikjal maailmas. Kohalikke ettevõtmisi julgustatakse eriliselt ning neid esitletakse summiti veebilehel (oma ettevõtmistest palutakse kirjutada aadressil: info@interfaithclimate.org).

Üks uskkonnasisene initsiatiiv kannab ka nime „Paastumine kliima pärast“ (Fast for the Climate). Väljendades solidaarsust kliimamuutuse ohvritega üle maailma, kutsutakse inimesi erinevates uskudes rakendama paastumist kui vaimulikku harjutust. Inimesi kutsutakse paastuma iga kuu esimesel päeval.

Interfaith Summit’i veebileht: http://www.interfaithclimate.org/

Allikas: World Council of Churches

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English