Uudised ja oikumeenia

Luterlik Maailmaliit mõistis hukka kristlaste tagakiusamise Põhja-Iraagis

Luterlik Maailmaliit mõistis hukka sunniitide ekstremistliku organisatsiooni Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL) poolt läbiviidud kristlaste, šiiitide ja teiste vähemuste jõhkra tagakiusamise Põhja-Iraagis.

Tuhanded kristlased on juba ISIL-i poolt kontrollitavatelt aladelt põgenenud, kuna neil oli valida islamiusku pöördumise, kõrgete maksude maksmise või usuliste vaadete tõttu hukkamise vahel. Kristlased on selles regioonis elanud ligi 2000 aastat.

Luterliku Maailmaliidu peasekretäri õp Martin Junge sõnul on Põhja-Iraagi sündmused šokeerivad. “On valus kuulda kannatavatest inimestest, kellelt on võetud nende põhiõigus – õigus mitte olla diskrimineeritud oma usu pärast ning kes on põlvkondade vältel elanud rahulikult külg külje kõrval teiste religioonide esindajatega.”

Mosulis on ekstremistid võtnud enda kontrolli alla kõik kirikud ja kloostrid, need on rüüstatud, põletatud ja hävitatud või muudetud mošeedeks. Lisaks sellele on purustatud mošee, kus asus oletatav prohvet Joona haud. Prohvet Joonat austavad nii kristlased, moslemid kui ka juudid. 2003. aastal oli assüüria kristluse sünnilinnas Mosulis 60 000 kristlasest elanikku. Käesoleva aasta juunis oli neist alles 35 000.

Äärmusrühmitus ISIL on viimastel kuudel vallutanud suure osa Iraagist ning ning kontrollib Süüria kodusõjast haaratud alasid. Äärmuslaste eesmärk on luua rangete reeglitega islamistlik riik.

Luterlik Maailmaliit otsib koostöös partneritega võimalusi, kuidas aidata inimesi, kes on põgenenud ja kannatanud psüühilist ning füüsilist vägivalda. Puhas joogivesi püütakse tagada 12500 ümberasunud inimesele ning neid vastuvõtvatele kogukondadele, 2500 perekonnale kahe kuu toidutagavara ning 5000 inimesele psühhosotsiaalne toetus.

 

Allikas: www.lutheranworld.org

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English