Uudised ja oikumeenia

Luterlik Maailmaliit ja Islami Abi Maailmas allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi

lwf-irw-mou-signing

Ühismemorandumi allkirjastajad (esireas vasakult) Mohamed Ashmawey (IAM), ja Eberhard Hitzler (LML); tunnistajateks (tagareas paremalt) Ralston Deffenbaugh, Mehdi ben M’rad, Alexander Aleinikoff (UNO), Martin Junge, Maria Immonen and Elizabeth Gano. Foto: LWF/S. Gallay

Luterlik Maailmaliit (LML) ja Islami Abi Maailmas (Islamic Relief Worldwide, IAM) allkirjastasid vastastikuse mõistmise memorandumi tegemaks koostööd humanitaarabi vallas. Memorandumi allkirjastamine on esimene ametlik ühistegevus ülemaailmse kristliku ja ülemaailmse islamistliku humanitaarabi organisatsiooni vahel.

LML-i esindaja Eberhard Hitzler väljendas memorandumi allkirjastamise järgselt uhkust selle üle, et nende partnerlus IAM-iga sai ametlikult vormistatud. Koostöös jagavad nad paljusid ühiseid väärtusi nagu väärikus, õiglus, kaastunne ja pühendumus. Hitzleri jaoks on oluline ka organisatsioonide ühine nägemus sellest, kuidas anda abi ja toetada haavatavaid kogukondi, keda on mõjutanud katastroofid.

IAM-i tegevjuht dr Mohamed Ashmawey lisas, et ajal, mil maailm näib olevat üha rohkem kannatustest laastatud, peetakse religiooni tihti konfliktis olevate rahvaste eraldusjooneks. Ashmawey leidis, et sellistel hapratel aegadel on usul põhinevad humanitaarabi organisatsioonid kõige paremini valmistunud, et pakkuda ainulaadset mudelit vastastikuseks austuseks ja koostööks inimkonna hüvangu nimel.

Ashmawey rõhutas ka humanitaarabi töö religioosseid juuri. „Meie olime siin esimesena,“ ütles ta. „Kuhu inimesed läheksid, kui nad oleksid haiged ja näljased? Nad tuleksid kirikutesse ja mošeedesse!“

ÜRO Pagulaste Ameti (UNHCR) ülemkomissar Alexander Aleinikoff kiitis koostööd kui head eeskuju. Ilmalikud humanitaarabi organisatsioonid pole tema sõnul pööranud piisavalt tähelepanu pagulaste usupõhistele vajadustele.

LML ja IAM on juba Dadaabi põgenikelaagris Keenias läbi viinud hindamise, kuidas kõige paremini ühiselt abistada puudega isikuid, kes jäävad pagulasolukorras tihti tähelepanuta.

LML-i peasekretär õp Martin Junge lisas, et usupõhised organisatsioonid peavad väga selgelt ütlema, et religioon ei seisne vägivallas. Allkirjastatud memorandum ei seisne pelgalt tehnilistes üksikasjades, vaid puudutab ka küsimusi enesemõistmise kohta. „Ma ootan huviga suhtes kasvamist ja  selle suhte teoloogiliste väljakutsete toomist meie liikmeskirikutesse.“

Allikas: www.lutheranworld.org

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English