Uudised ja oikumeenia

Kirikute Maailmanõukogu peasekretär tervitas Rootsi uut peapiiskoppi

Foto Magnus Aronson-IKON_DSC1379

Antje Jackelén (foto: Magnus Aronson/Rootsi Kirik)

Õp dr Olav Fykse Tveit, Kirikute Maailmanõukogu (KMN) peasekretär tervitas peapiiskop dr Antje Jackelén´i tema ametisseseadmise teenistusel Uppsala katedraalis 15. juunil.

Jackelén, sündinud 4. juunil 1955 Saksamaal, on uus Rootsi peapiiskop. Ta ordineeriti Rootsi luterliku kiriku õpetajaks aastal 1980, teoloogiadoktori kraadi sai ta 1999. aastal Lundi Ülikoolist. Oktoobris 2013 valiti Jackelén esimese naisena Rootsi kiriku peapiiskopiks.

Tervitades Kirikute Maailmanõukogu poolt, ütles Tveit: “Tänu sinu senistele arvukatele pingutustele ja osalusele oikumeenilises liikumises tunneme me, et võtame sind vastu kui armsat õde, kedagi, kes täidab juba meie keskel juhirolli. On eriline rõõm viibida tänasel sündmusel. Me oleme sinu uue ameti pärast tänulikud”.

Peasekretär lisas: “Me vajame sinu häält ja sinu sõnumit ülestõusnud Kristusest, siin ja ülemaailmses osaduses. Sinu  kohalolu ja anded on mulle ja paljudele vendadele täna kallid, aga muidugi ka paljudele õdedele.”

Peapiiskop ütles oma jutluses Uppsala katedraalis: “Kui Nathan Söderblom sai saja aasta eest Rootsi kiriku peapiiskopiks, sügisel 1914, kui Esimene maailmasõda just oli alanud, mõistis ta, et kristlased erinevatest maadest ja kirikutest peavad rahu ja maailma heaolu pärast üksteisega rääkima ja koostööd tegema. Varase 20. sajandi jõuline natsionalism oli tema rahualgatustele kaikaks kodaras. Aga ta lükkas käima koostöö kirikute vahel, oikumeenia. Nagu ta tavateses öelda: ‘Jumala orkester mängib palju erinevaid partiisid’.”

Pidulikul ametisseseadmise teenistusel osales ka EELK peapiiskop Andres Põder.

 

Allikas: Kirikute Maailmanõukogu

 

Vt lisaks: Anne Kull,  Piiskop pea ja südamega, Eesti Kirik 18.06.2014 ja Kaido Soom, Rootsi kirik saab esimese naispeapiiskopi, Eesti Kirik 11.06.2014.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English