Uudised ja oikumeenia

Evangeelsete koolide silmapaistev areng Saksamaal

logo-ekd-schulstiftungTäna, 27. juunil, tähistab Berliinis Evangeelse Kiriku Saksamaal (EKD) Evangeelne Koolisihtasutus sümpoosiumi ja piduliku jumalateenistusega oma 20. sünnipäeva. Sihtasutus toetab evangeelsete koolide rajamist, ülesehitust ja arengut peamiselt Ida-Saksamaal, aga üha enam ka lääne liidumaades. Pea 10 miljoni euroga on viimasel kahel aastakümnel rajatud 133 kooli.

Evangeelsed koolid kujundavad mitmeis paigus kirikuelu pilti otsustaval kombel kaasa, selgitas EKD nõukogu eesistuja Nikolaus Schneider juubeli puhul. „Nad on ühteaegu meie usu avaldus ja vahendajad“, kirjutas Schneider oma tervituses. Schneideri sõnul on kirikliku haridustöö südameasjaks, et kõikidele inimestele oleks avatud võrdne ligipääs haridusele, ja et need, kes on kehvemas olukorras, saaksid erilist tuge.

EKD Evangeelse Koolisihtasutuse eestseisuse esimees Marco Eberl nimetas Saksamaa kaugelt enam kui 1000 evangeelset kooli „lootustandvaks märgiks“. „Eelkõige uutes liidumaades on õnnestunud muljetavaldav ülesehitustöö“, selgitas Eberl. Arvukate evangeelsele kirikule kuuluvate koolide rajamise läbi olevat kirik saanud „kooliarengu mootoriks ja abistajaks uue kodanikuühiskonna ülesehituses“.

27. juuni juubelisündmused Berliini Prantsuse Friedrichstadti kirikus kannavad juhtmõtet „äratuntavalt evangeelne – evangeelse hariduse perspektiivid“. Teiste seas kõnelevad Margot Käßmann, EKD nõukogu reformatsioonijuubeli 2017 saadik ja Ulrich Weber, Saksa Raudtee personalijuht. Jumalateenistusel jutlustab Berliin-Brandenburgi-Sileesia Oberlausitzi Evangeelse Kiriku piiskop Markus Dröge.

Viimasel kahel aastakümnel on EKD Evangeelne Koolisihtasutus arenenud evangeelse koolihariduse keskpunktiks. Sihtasutuse rajamine 8. juunil 1994 Schwerte-Villigstis oli kantud uusi liidumaid viis aastat varem haaranud uue alguse entusiasmist. See markeerib tõuget evangeelse koolihariduse arengule, millele on raske viimastel aastakümnetel võrdväärset vastet leida. Evangeelsete üldhariduskoolide arv on selle aja vältel Saksamaal kahekordistunud.

Kui aastal 1996 oli 196 üldhariduskooli, on neid täna 478. Selles arvus sisalduvad tugevaima grupina 199 põhikooli, 93 gümnaasiumit ja 71 reaalkooli. Aga mitte ainult koolide arv ei ole tõusnud. Paralleelselt tekkisid maakirikute koolisihtasutuste näol olulised omanikustruktuurid nagu Berliin-Brandenburgi-Sileesia Oberlausitzi maakiriku koolisihtasutus 35 kooliga, ja toetussüsteemid nagu Barbara-Schadeberg-Stiftung.

Kokku esindab EKD Evangeelne Koolisihtasutus toetava sihtasutusena üle kogu Saksamaa 1099 kooli – 467 ametikooli, 154 erikooli ja 478 üldhariduskooli. Sihtasutuse juhatajad tulevad 17 eri maakirikust, koolide ühendustest ja EKD haridusosakonnast.

Oma tegevuse alguses toetas ja abistas Evangeelne Koolisihtasutus üksnes koolide rajamisi. Tegevuse keskpunktis oli nõustamine ja finantsiline abi töö käivitamiseks, aga ka tugi halduslikes ülesannetes. Praeguseks on sihtasutuse tegevusvaldkond selgelt muutunud. Esiplaanil seisavad kvaliteedi tagamist ja koolide arengut puudutavad ülesanded, aga ka regionaalsete kompetentsikeskuste toetamine.

EKD Evangeelse Koolisihtasutuse rajamisega andis EKD kuni tänaseni püsinud olulise märgi, et ta tahab hõlmavalt teha ja kujundada kristliku kasvatus- ja haridustööd üle kogu Saksamaa.

 

Allikas: EKD

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English