Uudised ja oikumeenia

Reformatsiooni juubeli erisaadik Käßmann hoiatab fundamentalismi eest

Saksa Evangeelse Kiriku (EKD) Nõukogu reformatsiooni juubeli erisaadik Margot Käßmann mõistis hukka kõik fundamentalismi vormid. „Fundamentalismile, esineb ta siis judaistlikul, kristlikul, islamistlikul või hinduistlikul kujul, ei meeldi haridus ja valgustus,“ ütles teoloog Praha Karli Ülikoolis peetud loengus. Fundamentalistlik mõttevara vastandub reformatsiooni tuumiksõnumile.

„Mõtlemine ja reflekteerimine, suutmine aru saada ja küsimise lubamine“ on ja jäävad reformatsiooni tähtsaks südameasjaks, ütles Käßmann oma ettekandes. Ta väljendas sellega seoses ka arvamust, et religioossesse haridusse ei tohi suhtuda hooletult. „Reformatsiooni kirikutes on tegemist haritud usuga ja see sisaldab ka ajaloolis-kriitilist vaatenurka piiblitekstidele,“ ütles ta.

Käßmanni ettekanne lõpetas reformatsiooni juubeli saadiku kolmepäevase külaskäigu Prahasse. Muu hulgas külastas ta ka saksakeelset evangeelset kogudust ning kohtus Böömi Vendade ja Tšehhoslovakkia Hussiitide Kiriku kirikujuhtkondadega. Oma külaskäigu ajal Tšehhi pealinnas mälestas Käßmann ka tšehhi reformaatorit Jan Husi (1369–1415), kes põletati tuleriidal Konstanzi kirikukogu ajal. Hus astus terve sajandi Martin Lutherist varem välja reformatsiooni eest kirikus.

Allikas: www.luther2017.de

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English