Uudised ja oikumeenia

Avastatud on üheksa uut Qumrani käsikirja

Uudise tegi teatavaks arheoloog Yonatan Adler Austria linnas Luganos hiljuti peetud rahvusvahelisel Qumrani ja Surnumere piirkonna konverentsil.

Adler avastas kirjarullid, kui ta töötas Jeruusalemma Iisraeli Muuseumis hoitava ja 1950-ndatel aastatel Qumrani koobastest väljatoodud materjali kallal. Ta leidis kolm väikest nahkset kotikest (tefillin), mida kandsid eriti vagad ja kuulekad juudi mehed ning milles hoiti väikseid käsikirjarulle pühakirjatekstidega. Materjal pärineb koobastest 4 ja 5, kust leiti 1952. aasta väljakaevamiste käigus suurem osa käsikirju.

Vastleitud kirjarullid on dateeritavad 2000 aasta tagusesse aega. Uued tekstidokumendid on veel põhjalikult uurimata, nii et pole selge, mis tekstidega täpselt tegemist on. Arvatavasti sisaldavad kotikesed traditsioonilisi Toora kirjakohti, suure tõenäosusega mõningaid Deuteronomiumi salme.

Allikad: www.ansamed.info

vaticaninsider.lastampa.it

www.livescience.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English