Uudised ja oikumeenia

Euroopa kristlik meedia Ukrainas toimuvast

European Protestant News Network teatab, et Ukraina kirikud mõistsid teravalt hukka julgeolekujõudude tegevuse valitsusvastaste suhtes. Kiievi õigeusu patriarh Filaret süüdistas 18. veebruaril president Janukovõtšit kuritegelikes otsustes, mis teevad temast peasüüdlase. Kreekakatoliku kiriku Kiievi suurpeapiiskop Svjatoslav Ševtšuk käskis teisipäeva õhtul lüüa kõiki kirikukelli „vennatapu ohu“ pärast. „Jumala nimel mõistan hukka vägivalla ning inimõiguste ja rahva tahte eiramise,“ kirjutas ta.

St Katharina kirik Kiiervis, foto: wikimedia commons

St Katharina kirik Kiiervis, foto: wikimedia commons

Luterlik Maailmaliit teatab oma kodulehel sellest, et ka ühe Kiievi luterlikus kirikus, mis kuulub Saksa Evangeelsele Luterlikule Kirikule Ukrainas ning asub vaid 150 meetri kaugusel valitsushoonest, aidatakse kannatanuid. Piiskop Serge Maševski, kes ise ei pääse teede blokeerimise tõttu kirikusse, ütleb lühiintervjuus, et on kogu aeg kogudusega kontaktis ja et temagi kogudus on mures vägivalla pärast. Ohvreid on mõlemal poolel. Harkivi, Dnipropetrovski ja Kiievi koguduste toel aidatakse Maidanile kogunenuid, senimaani vaikuse ja rahu paiga pakkumisega, kuumade jookidega, tualetiga, nüüd aga ka esmaabiga. Piiskop rõhutas, et aidatakse kõiki, olenemata sellest, kummale poole nad kuuluvad. Poliitilist seisukohta ei võeta, ent igasugune vägivald mõistetakse hukka. Piiskop lisas lõpuks, et vajatakse ravimeid, sidemeid, vabatahtlikke, arste, aga kõige rohkem palveid Ukraina rahva ja kiriku eest.

Põhja-Saksa Evangeelne Luterlik Kirik kirjutab oma kodulehel Saksa Evangeelse Kiriku (EKD) pastorist Kiievis, eelnevalt nimetatud saksa luterliku St Katharina koguduse hingekarjasest Ralf Haskast, kelle kätt tabas Maidanil viibides kummikuul ning tekitas vigastusi. Haska enda arvates üritas ümbritsevate hoonete katusel viibiv snaiper tabada kaamerat. Haska sõnul tegi julgeolekujõudude käitumine rahva alles tõeliselt vihaseks. Kirikus pakutakse aga kõikidele abi.


Allikad: www.protestantnews.eu; www.lutheranworld.org; www.nordkirche.de.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English