Raamatud

Ilmus sarja „Mitut usku Eesti“ kolmas kogumik

image descriptionTartu Ülikooli kirjastuses ilmunud sotsiaal- ja humanitaarteaduslike uurimuste sarja „Mitut usku Eesti“ kolmas kogumik keskendub uuele vaimsusele ehk Eestis populaarsetele vaimsetele-esoteerilistele õpetustele, praktikatele ja uskumustele.

Uue vaimsuse katusmõiste alla kuulub lai hulk praktikaid ja õpetusi nagu jooga, vabastav hingamine või tantra, mille abil vaimsed otsijad püüdlevad enese täiustamise ja arendamise poole.

Artiklite autoriteks on Tartu ülikooli religiooniuuringute, usuteaduse, folkloristika ja etnoloogia eriala õppejõud, doktorandid ja magistrandid ning külalisena kaasaegse religioossuse uurija prof Paul Heelas. Kogumiku toimetaja on usuteaduskonna doktorant Marko Uibu.

Kogumikus „Mitut usku Eesti III“ käsitletakse:

  • uue vaimsuse olemust, kujunemist ja esinemist Eestis;
  • värvikat etappi uue vaimsuse eelloos – esoteerilisi-okultistlikke õpetusi Eestis aastatel 1918–1940;
  • uue vaimsuse ideede üht olulisimat levimisviisi – vaimset-esoteerilist kirjandust ja ajakirjandust;
  • vaimses keskkonnas juurdunud ajalooliselt pikka traditsiooni: (maa)energiate tajumist ja kasutamist väga erinevates eluvaldkondades alates ravitsemisest kuni mäetööstuse ja turismini;
  • kristluse ning uue vaimsuse omavahelisi suhteid ja põimumisi Eestis;
  • tänapäevase vaimsuse-religiooni iseloomu ning Eesti olukorra erilisust ja olulisust.

Raamatu väljaandmist on toetanud Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeerium (sihtfinantseeritav teadusteema SF0180026s11) ja Euroopa Liit Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu (Kultuuriteooria Tippkeskus).

Sarja esimene väljaanne ilmus 2004. aastal ja teine 2007. aastal.

 

Allikas: www.us.ut.ee

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English