Uudised ja oikumeenia

Hans von Sodeni Instituut Marburgis sai kümneaastaseks

Hiljuti tähistas Marburgis asuv Hans von Sodeni Instituut oma kümnendat tegevusaastapäeva. 20. novembril tähistati seda Marburgi ülikooli evangeelse usuteaduskonna vanas aulas piduliku aktusega, millel osalesid nii ülikooli kui ka Kurhesseni-Waldecki Evangeelse Kiriku esindajad.

2003. aastal rajatud instituudi eest vastutavad Marburgi ülikooli evangeelne usuteaduskond ja Kurhessen-Waldecki kirik ühiselt. Instituudi eesmärk on edendada teadustööd erinevates teoloogia valdkondades ning pakkuda Kurhessen-Waldecki kiriku vaimulikele võimalusi erinevate uurimisprojektide läbiviimiseks.

Hans von Soden (1881–1945), kelle järgi instituut on nime saanud, oli Uue Testamendi teadlane ja kirikuloolane, kes töötas 1924. aastast kuni surmani Uue Testamendi teaduse, kirikuloo, kristliku arheoloogia ja kirikuõiguse professorina Marburgi ülikooli evangeelses usuteaduskonnas. 1933–1945 aastal osales ta kiriklikus vastupanuliikumises, olles mõnda aega ka natsiideoloogiale vastanduva Tunnistava Kiriku juhiks Marburgis. Viimastel eluaastatel visandas von Soden uue kirikukorra, mida Kurhessen-Waldecki kirik peab oma praeguse kirikukorra nurgakiviks.

Kurhessen-Waldecki Evangeelne Kirik on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ametlik partnerkirik. Marburgi ülikooliga on olnud õpingute või teadustöö kaudu seotud ka mitu Eesti teoloogi.

Allikas: Evangelische Pressestelle Evangelischer Kirche Kurhessen-Waldeck

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English