Uudised ja oikumeenia

Luterlik Maailmaliit saab toetust Nobeli rahupreemia rahadest

south-sudan-echo

Foto: LML

Projekt toetab Lõuna-Sudaani laste haridust.

Luterlik Maailmaliit (LML) sai Euroopa Liidult 600 000 eurose toetuse. Sellega soovitakse rahastada Lõuna-Sudaani sõjast puudutatud laste haridustingimusi. Toetuse üleandmise tähistamisel 20. novembril Brüsselis kirjutas LML alla vastavasisulisele lepingule Euroopa Liiduga, mis maksab toetuse välja aastal 2012 omistatud Nobeli rahupreemia rahadest. „Me oleme tänulikud võimaluse eest, mis see projekt avab,“ selgitas Rudelmar Bueno de Faria, LML-i maailmateenistuse osakonna humanitaarse töö direktor, EL-i algatuse „Rahu lapsed“ korraldatud aktusel. „Luterlikul Maailmaliidul on suuremahulisi kogemusi, mis puudutab haridusteenuste võimaldamist ja laste toetamist konfliktipiirkondades. Selle projekti kaudu jõuame me enam kui 5000 lapseni ja kingime neile lootust jätkusuutlikku ja rahumeelsesse tulevikku“.

Aastal 2012 pälvis EL Nobeli rahupreemia, mille suuruseks oli 930 000 eurot. EL otsustas täiendada auhinnaraha kuni nelja miljoni euroni ja kasutada seda humanitaarsete projektide finantseerimiseks, mis võimaldaksid Aafrika, Ladina-Ameerika ja Aasia konfliktipiirkondade lastele haridust. EL soovib taolise projekti kaudu kaasa aidata sellele, et „sõja lastest“ saaksid „rahu lapsed“. Ka soovitakse EL-i algatuse „Rahu lapsed“ abil koguda rohkem toetust ka tulevastele haridusprojektidele. LML-i maailmateenistuse osakonna direktor, pastor Eberhard Hitzler toonitas EL-i vahendite tähtsust lastele rahumeelse keskkonna loomisel. „Mõne aasta ees külastasin ma üht kooli Nimule’s, väikses Lõuna-Sudaani piiriasulas Uganda lähedal. Territooriumil õppis ja mängis üle viiesaja lapse,“ sõnas Hitzler. „Kõik näis väga rahulik, kuni lapsed hakkasid karjuma „Antonov!“ Sekundid hiljem visati külasse esimene kaheteistkümnest pommist. Ma ei unusta iial hirmu laste silmades, kes jooksid igasse suunda ja otsisid varju. Reaalsus, millega need sõjast painatud lapsed silmitsi on, jättis minusse sügava jälje“. Hitzler selgitas: „LML teeb juba palju aastaid haridustööd ja toetab lapsi mõnedes maailma ohtlikeimas konfliktipiirkondades. Me oleme tänuliku selle võimaluse eest, mida EL-i projekt pakub, ja kindlalt otsustanud aidata Lõuna-Sudaani lastel selle projekti abil saada rahu lasteks.“

LML on üks üheksast organisatsioonist, mis EL-i algatuse „Rahu lapsed“ raames välja valiti. 18-kuuline projekt saab alguse 1. detsembril ja selle tegevused keskenduvad Lõuna-Sudaani Unity ja Ülem-Niiluse põgenikelaagritele, kus elab umbes 200 000 inimest. Nende laagrite elanikest üks suur enamus on kooliealised põgenikelapsed, keda ähvardab ühiselu tasandil vägivald ja lapssõduriteks värbamine. LML tegutseb Lõuna-Sudaanis juba aastaid. EL-i algatuse „Rahu lapsed“ vahendeid kasutatakse õppeprogrammide tõhustamiseks ja turvalise koolikeskkonna loomiseks – viimase puhul on tegemist valdkonnaga, mis kannatab suure alarahastuse all.

Allikas: LML

Vt ka Luterlik Maailmaliit: Abi kõige väiksematele (Kirik & Teoloogia, nr 43/ 5.10.2012)

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English