Uudised ja oikumeenia

Võrgustatud kirik: EELK partnerkirik alustab e-valimistega

aufmacher_130827_onlinewahl

Foto: ekkw.de

Augusti lõpus avas Kurhessen-Waldecki Evangeelse Kiriku prelaat ehk piiskopi asetäitja Marita Natt Kasselis sümboolse kellavajutusega Kurhessen-Waldecki koguduste eestseisuste e-valimised. Sellega on maakiriku valimisõigusega kirikuliikmeil, keda on 792 000, võimalus esmakordselt kirja- ja urnivalimiste kõrval hääletada ka internetis. Samal ajal saadeti välja ka valimisteated koos e-valimiste jaoks tarvilike juurdepääsukoodidega. Interneti teel saab hääletada 22. septembrini, e-valimised lõppevad seega nädal enne valimispäeva, 29. septembrit. Kokku kandideerib valimistel 8747 inimest 5000-le kohale ning seda ligi 800 koguduse eestseisuses.

Prelaat Natt osutas oma tervituskõnes sellele, et e-valimistega on seotud lootus muuta noori inimesi veelgi enam uudishimulikuks koguduste töövaldkondade suhtes ning neis huvi äratada. Noorte jaoks olevat interneti kaudu „võrgustatud-olemine“ kohtumise ja tajumise enesestmõistetav vorm. Sellega soovivat kirik arvestada.

Piiskop Martin Hein, kes osales avamisel videokonverentsi teel, tõstis esile, et Kurhessen-Waldecki maakirikus on võimalik valida juba alates 14-aastaselt. Kuna selles vanuses on lubatud otsustada usuühendusse kuulumise üle, olevat see olnud sinodi poolt õige otsus, kinnitada sellele vastavalt ka valimistel osalemise vanus. Valimistel kandideerimine on siiski võimalik alles alates 18. eluaastast.

E-valimiste süsteemi arendas maakirik välja koostöös Kiriku ja Diakoonia Elektroonilise Andmetöötluse Keskusega (EDV) ja Kasseli firmaga PALYAS GmbH ning see vastab andmekaitse uusimatele nõuetele. 2013. aasta koguduste eestseisuste valimise puhul olevat seejuures tegemist esimese korraga, mil üks organisatsioon viib taolises ulatuses läbi e-valimisi.

Avamisüritusel esitasid Steinatali Melanchthoni Kooli õpilased projekti „Valimine 14-aastaselt – kui äge see on“, mille nad representatiivsete esmavalijatena olid valmistanud. Selle juurde kuulub nt kaasõpilaste küsitlus ja seisukohad teema suhtes „Miks ma valima lähen“. Samuti esitati rap-lugu „Valimaminek“.

E-valimiste esilehte on võimalik näha siit.

Allikas: Kurhessen-Waldecki Evangeelne Kirik

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English