Arhiiv

Mineviku ja tuleviku asjad (nr 92/ 13.9.2013)

Foto: Johann-Christian Põder

Foto: Johann-Christian Põder

 

Pärast suve lõppu, keset sügist on puhkused lõppenud ja vaatamata harjumatult kaunile septembriilmale on inimesed läbi elanud esimese töölejõudmise šoki. Vilets võib tunduda nii mõnelegi uuesti tööl olla, vilets võib tunduda nii mõnigi olukord ja väljakutse, mida tuleb lahendama hakata. Peetrus oli ka kunagi viletsuses, sattus vangi, oli ohus. EELK Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu, ajendatuna Apostlite tegude raamatu Peetruse viletsuse kirjeldusest, kirjutab Kirik & Teoloogia jutluses ka meie viletsusest. Meie viletsus on Peetruse viletsus ja Jeesuse viletsus. Jumala riiki viib tee läbi paljude viletsuste, nagu Apostlite tegude raamat ütleb. Teelkäija peab sellega hakkama saama, leppima, ületama, ümber minema, ennast ületama …

Mõttekas on vaadata viletsuse teel käies tagasi ja edasi. Tagasi vaadates kogeme üldinimlikke asju, mis on alati meid kui inimesi teel saatnud. Näiteks on selle üle aega mõtiskleda päevade ja kuude kaupa arheoloogidel, sest vaevaline ja hoolikas pinnase eemaldamine näiteks kolme tuhande aasta taguste esemete ümbert nõuab palju aega, mida saadab alati mõttelise sideme loomine vastava ajastuga. Kunagise Kinnereti linna väljakaevamistest Iisraelis kirjutab Ave Timberg. Poliitilised sündmused ei lubanud tal mõned aastad tagasi väljakaevamistel osaleda, aga suur huvi andis tulemuseks vastava lõputöö, millest on alguse saanud ka tänane artikkel.

Aeg on aga vaadata ka tulevikku. Kirik & Teoloogia toimetuse liige Thomas-Andreas Põder keskendub tänases arvamusloos peatselt eesseisvatele EELK uue peapiiskopi valimistele ja ühele seejuures olulisele faktorile. Praegu on õige aeg uuesti mõtelda, milline on EELK peapiiskopi töö sisu, milliseid ootusi sellega seome ja kui kaua selles ametis teenitakse.

Olgu siis uus Kirik & Teoloogia number innustuseks mineviku uurijaile ja tuleviku kavandajaile.

 

Tänases numbris:

Ave Timberg, Kinneret Regional Project – arheoloogilised väljakaevamised Galilea järve ääres.

Thomas-Andreas Põder, Peapiiskopi ametiaja pikkus: olulisest faktorist lähenevate valimiste eel.

Vallo Ehasalu, Peetruse viletsus (Ap 12:1–11).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English