Arhiiv

Sõna, kirik ja meie (nr 89/ 23.8.2013)

Foto: Kerstin Kask

Foto: Kerstin Kask

 

Kirik sai alguse sõnast, võiks ehk öelda. Otseselt on kiriku aluseks evangeelium ehk rõõmusõnum, rõõmus sõna Jeesusest Kristusest. Kaudselt on kiriku alguseks sõna, millega loodi maailm. Niisiis on kiriku ja meie jaoks kiriku liikmetena sõna eluliselt oluline. Seega ka sõna, mis kirjas Piiblis. Piiblisõnast ja eriti lausest „Alguses oli sõna“ saab alguse EELK emeriitõpetaja Toomas Pauli tänane artikliks vormistatud mõttekäik. Paul võtab sõna ja alguse mõistmise teele kaasa suure hulga mõtteid keeleteadlastelt, teoloogidelt, filosoofidelt ja teistelt ning kutsub meid eelkõige meie enda suhet sõnasse, aga ka sellesse, mida vanakreeka keeles kirjutajad kunagi tähistasid Logosena, ikka ja uuesti läbi mõtlema. Sest oluline pole see, mis on sõna või Logos või mis on nende taga, vaid oluline on see, mida sõna või Logos meiega teeb.

Muidugi tähendab see, et ikka ja uuesti peaksime mõtlema läbi sõna ja Logose suhte kirikusse ning vastupidi. Ja sealt edasi kiriku suhte meisse ja vastupidi. Kiriku & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Kadri Lääs kirjutab arvamusloos kiriku hädast liikmete pärast. Kirik ei ole ainus organisatsioon maailmas, mida tabavad muutused, praegusel ajal näiteks liikmete vähenemine. Sellele, et see on aga vaid üks muutustest ning et kirikul on võimalusi vaatamata sellele küll ja küll, osutab ta Robert D. Putnami uurimusele viidates. Kui inimeste suhe kirikusse kui organisatsiooni nõrgeneb, siis võib samas kasvada osadus väikegruppides jne. Kindlasti on kirikul võimalus liikuda edasi.

Kuidas siis minna edasi? Nii küsime tihti eneste kui kristlaste kohta. EELK Kose Püha Nikolause koguduse õpetaja Mare Palgi vastab sellele küsimusele tänases Kirik & Teoloogia jutluses, et rahulikult. Muretsemine selle pärast, kas saame kristlastena hakkama, kas teeme piisavalt, et pärida igavest elu, ei tarvitse viia kuhugi. Oluline on võtta tõsiselt olukorda, milles parajasti oleme. Kui siis teeme seda, mis on täis armastust ligimese vastu, siis on kõik rahul. Ligimesed ja meie, ja kirik…

 

Tänases numbris:

Toomas Paul, Alguses oli sõna.

Kadri Lääs, Häda liikmete pärast.

Mare Palgi, Rahulik minek (Lk 10:25-37).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English