Raamatud

Raamat: Inimese parendamine. Teaduslikud, eetilised ja teoloogilised aspektid Euroopa perspektiivist

Human EnhancementEuroopa Kirikute Konverents osaleb debatis inimese parendamise üle

Euroopa Kirikute Konverentsi poolt välja antud raamatu eessõna kirjeldab tabaval kombel olukorda, milles me end tänu meditsiinitehnoloogia arengule leiame. Kui varasematel aegadel oli tähelepanu inimese haiguste ravil, kannatuste leevendamisel ja n.ö normaalseks peetud võimete soodustamisel, siis inimese parendamise abil on fookusesse nihkunud ka täiesti uute inimvõimete arendamine ja biotehnoloogiline „leiutamine“. Spordivaldkonnast on meile tuntud keemilised füüsilise võimekuse tõstjad, keemilised vahendid peaksid aga uuele tasandile tõstma ka meie psühholoogilist ja kognitiivset aparaati. Arendamisel on erinevad kehaimplantaadid (nt aju ja arvutitehnika kombinatsioonid), aga ka tehnikad, et muuda inimese rakke ja geene.

Seoses nende püüdluste ja arengutega tekib terve hulk küsimusi, mis vajavad vastutustundlikku vaagimist ja ühist arutlust. Mis on terve selle arengu puhul tõesti saavutatav ja mis on lihtsalt teaduslik fantastika? Kas ühe võime parendamine ei pruugi tuua kaasa probleemseid tagajärgi mõnele teisele? Millised on parendamisega seotud kulud ja mida see tähendab meditsiinipoliitilises tervikpildis? Kas biotehniliselt parendatud inimene võib muutuda uueks liigiks? Kuidas puudutab taoline areng inimese enesemõistmist – ka Jumala looduna?

Kõik need küsimused olid vaagimisel 2012. aastal aset leidnud Euroopa Kirikute Konverentsi Kiriku ja Ühiskonna komisjoni poolt korraldatud konverentsil. Sellel osalesid kirikute esindajate kõrval ka esindajad Euroopa Liidu parlamendist ja institutsioonidest. Konverentsil esines ettekannetega terve rida erinevate valdkondade eksperte (teoloogia, eetika, filosoofia, loodusteadused, meditsiin jne). Hiljuti ilmunud raamat annabki võimaluse ettekannetega tutvuda ning ka ise parendamise teemal kaasa mõelda. Ettekannete hulgas leiab nii avatud ja positiivset lähenemist parendamise teatud aspektidele kui ka hoiatusi ja parendamise negatiivset hindamist. Väljaandjad loodavad, et raamat ärgitab ja julgustab edasist arutlust ja diskussiooni parendamise teemal, seda nii ekspertide kui kõikide huviliste seas.

Elektrooniliselt on raamatut Human Enhancement. Scientific, Ethical and Theological Aspects from a European Perspective (toim. Theo Boer ja Richard Fischer, 298 lk.) võimalik lugeda siit.

 

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English