Uudised ja oikumeenia

Kanada luterlased ja anglikaanid pidasid ühist täiskogu

joint assemblyKanada Evangeelne Luterlik Kirik (ELCIC) ja Kanada Anglikaani Kirik (ACC) pidasid Ottawas 3.-7. juulini 2013 esmakordselt ühist täiskogu, mis on märgiks kirikute täielikust osadusest. Kirikud sõlmisid vastavad kokkulepped 2001. aastal nn Waterloo deklaratsiooniga, mille sisuks oli tihedam ja integreeritud koostöö kõigis valdkondades, vaimulike vahetamine ning ühiste koguduste rajamine, samas kui kirikud jäävad institutsiooniliselt iseseisvaks.

Kanada Evangeelsel Luterlikul Kirikul (ELCIC), mis on Luterliku Maailmaliidu liige alates 1986. aastast, on Kanadas 145 000 liiget ja 600 kogudust. Kanada Anglikaani Kirikul on 545 000 liiget ja ligi 2 800 kogudust.

Seda oikumeenilist koostööd tunnustas ka täiskogul kõnelenud Luterliku Maailmaliidu peasekretär Martin Junge: “See, mida me näeme siin Kanadas teie kahe kiriku vahel toimumas on meile suureks julgustuseks, kui mõtleme ülemaailmse kristliku osaduskonnana oma ühele peaeesmärgile: ühtsus Kristuse ihus.”

“See, mida te siin Ottawas teete… , ei mõjuta mitte ainult Calgaryt, Montreali ja Vancouverit. See levib üle ookeanite kõikjale ja omab mõju nii Genfis, Londonis, Dar es Salaamis, Jeruusalemmas, Hong Kongis kui ka Buenos Aireses.”

Ühisele täiskogule kogunesid sajad luterlased ja anglikaanid ning arutasid muuhulgas teemasid nagu säästlik ressursside kasutamine, kodutus, väljakutsed, mida esitavad kiriku missiooni täitmine ja kahanev liikmeskond.

ELCIC-i piiskopi Susan C. Johnsoni sõnul on “täieliku osaduse mõte aidata ja kinnitada meid missiooni täitmisel ja teenimisel, selleks et saaksime armastada ja teenida maailma, mida Jumal nii väga armastab.”

ACC-i priimas, peapiiskop Fred Hiltz juhtis tähelepanu sellele, et ühine täiskogu oli “kohtumine, mille sarnast ei ole varem kunagi toimunud. /-/ See on põnev ja ajalooline hetk meie kirikute jaoks.”

Globaalselt jätkavad luterlased ja anglikaanid koostööd ning dialoogi, ütles Junge, viidates septembris esimest korda kokkutulevale rahvusvahelisele anglikaani-luterliku kiriku koordineerivale komisjonile, kelle päevakorras on arutelu võimalike koostöövaldkondade üle. “Kindlasti tuleb seal juttu ka sellest ühisest täiskogust,” lisas ta.

Allikas: www. lutheranworld.org

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English