Uudised ja oikumeenia

Evangeelne Luterlik Kirik Ameerikas valis uue juhtiva piiskopi

eaton14. augustil valiti Pittsburghis Evangeelse Luterliku Kiriku Ameerikas (ELCA)  2013. aasta kirikukogul, mis on kiriku kõrgeim juhtimisorgan, uueks juhtivaks piiskopiks Kirde-Ohio Sinodi ehk piiskopkonna piiskop Elizabeth Eaton. Esmakordselt valiti sellele ametikohale naine.

Hääletamisel osales 889 inimest, valituks saamiseks oli vajalik koguda 445 häält. Eaton sai 600 poolthäält. Teine kandidaat, praegune juhtiv piiskop Mark S. Hanson, 287 poolthäält. Eatoni kuus aastat vältav teenimisperiood algab käesoleva aasta 1. novembril.

Kaks perioodi ametis olnud ja mõneti üllatuslikult kolmandaks perioodiks tagasivalimata jäänud Mark S. Hanson ütles täiskogule: “Kui ma seisin teie ees 12 aastat tagasi, ütlesin ma teile, et see ei ole mitte valimiste võitmine, vaid kutse saamine. Ja nüüd on see kutse antud piiskop Eatonile. See on alandlik ja püha privileeg teenida evangeeliumit kogu selle kiriku karjasena.”

Elizabeth Eatonil on magistrikraad praktilises teoloogias Harvardist ja bakalaureusekraad muusikapedagoogikas. Eaton ordineeriti kirikuõpetajaks 1981. aastal. 2007 alustas ta kuus aastat vältavat teenimisperioodi Ohio sinodi piiskopina. Ta on abielus episkopaalkiriku (Ameerika anglikani kiriku) preester Conrad Selnickiga ning neil on kaks tütart.

ELCA on Ameerika Ühendriikide üks suurimaid kristlikke kirikuid, millele on üle nelja miljoni liikme ja 10 000 koguduse.

Eesti Evangeelsel Luterlikul Kirikul (EELK) on ELCA-ga pikaaegsed lähadesed suhted. ELCA Delaware-Marylandi Sinod on EELK sõpruspiiskopkond.

Allikas: www.elca.org, The Huffington Post, Garden of Eaton

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English