Arhiiv

Elu Jumala ja kaasinimestega (nr 87/ 9.8.2013)

tuulik1

Foto: Johann-Christian Põder

Suvi ja puhkuseaeg on toonud meid lähemalt kokku oma pere ja sõpradega, küllap on aga aega olnud ka üksi- või õigemini kaksiolemiseks Jumalaga. Olgu siis mõnel puhkusereisil teele jäänud väikeses maakirikus, mereranna määratus avaruses või lõhnu ja värve täis lagendikul. Ehk oled sirutanud käed taeva poole nagu üksik tuuleveski, püüdes puudutada sõrmedega pilveäärt ja südamega Jumalat. Ja leidnud äkitselt jõudu naeratada inimestele enda ümber.

Tänases numbris kirjutab Lennart Käämer üksi- ja koosolemisest, osutades erakliku ärkvelolemise silmi ja kõrvu avavale – ja nõnda just suhtlust ja koosolemist võimaldavale – sihile. Argielu sagimine ja rutiin suleb seevastu meid tihti nii kaasinimesele kui Jumalale.

Elust Jumala ja kaasinimesega mõtiskleb ka tänane jutlus, mille autoriks on EELK Tallinna Toompea Kaarli koguduse diakon Saima Sellak-Martinson. Kodanikuks-olemine ühteaegu nii jumalikus kui maises riigis võib tuua endaga kaasa kõhklusi ja kahtlusi, ärgitades küsima pidepunkti ja asjakohase suuna järgi. Sellak-Martinson võtab kokku: „Olgem siis igal päeval väärikad taevase – ning selle abil ka maise! – riigi kodanikud, paistes silma mitte enesekesksuse, uhkuse või ülbusega, vaid püüdes alati elada nii, et meie sõnad ja teod oleksid kooskõlas ning tunnistaksid headuse ja armastuse kaudu ümbritsevale meie taevasest kodakondsusest, meie usust kõikvõimsa Jumala lunastusse“.

Tänases numbris jätkub ka suvereis templirüütlite aega, Clairvaux’ Bernard’i (1090–1153) traktaat „Uue sõdalaskonna kiituseks“ (De laude novae militiae), mille on ladina keelest tõlkinud ajaloolane Ursula Vent.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Clairvaux’ Bernard, Raamat templirüütlitele: Uue sõdalaskonna kiituseks, 2. osa.

Lennart Käämer, Ärkvelolemise eraklus.

Saima Sellak-Martinson, Kristlase kahetine elu (Mt 17:24-27).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Print Friendly, PDF & Email

Iganädalane uudiskiri

Toeta ajakirja ilmumist!

English